ZRENjANIN – Performansom u kojem su u centru grada podigli stub srama i na njega okačili prazne flaše i balone za vodu, građani okupljeni u inicijativu „Naš grad – naša stvar“ minulog vikenda nastavili su protest zbog neefikasnog rešavanja obezbeđenja zdrave pijaće vode u Zrenjaninu.

Protest ove građanske inicijative započet je proletos, kada je aktuelna vladajuća koalicija (SNS-SPS), prilično neargumentovano, poništila ugovor koji je prethodna gradska vlast (DS-LSV) potpisala sa poznatom nemačkom kompanijom.

Najavljeno je raspisivanje novog tendera za pronalaženje firme koja će se prihvatiti pružanja usluge prečišćavanja vode iz gradskog vodovoda. Obećano je i da će čitav posao biti okončan do 3. novembra, kako bi u 2015. iz česmi potekla čista voda. Čiju je upotrebu, inače, inspekcija zabranila još 2004. zbog enormnog prisustva arsena i drugih štetnih materija.

– Zbog nestručnog rada, na šta smo ukazivali, tender je stopiran i sada se čeka odluka suda. Za propuste niko ne odgovara, sve se prelama preko leđa građana koji su taoci neprimernih eksperimenata lokalne vlasti i žrtve u borbi političkih partija. Pri tom, i dalje moraju da piju i skupo plaćaju flaširanu vodu – izjavili su Momčilo Grujić i Zdravko Vujasinović, najavljujući da će „Naš grad – naša stvar“ nastaviti sa protestima.

Ističu da od lokalne vlasti više ne može ništa da se očekuje, pa se okreću republičkim i pokrajinskim organima. Veruju da će oni imati sluha za ovaj gorući komunalni problem Zrenjanina i, kao u slučaju Užica i Inđije, pomoći da grad konačno dobije zdravu vodu za piće.

Više u Novostima