Noć veštica je vreme u godini kad se slavi oslobađanje od straha od duhova, veštica, zombija i ostalih stvorenja iz horor fikcije. Međutim, kad se ubedimo da su to neracionalni strahovi priroda ima svoj odgovor: stvorenja iz horora.

Vampiri

Obični vampirski slepi miševi su zadobili svoju lošu reputaciju zbog svoje navike da piju krv i činjenice da prenose besnilo na stoku, ali u suštini retko napadaju ljude. Štaviše, njihova pljuvačka sadrži antikoagulante koji se koriste i sprečavanju stvaranja ugrušaka u ljudskoj krvi. Ipak, kako im samo ime kaže – oni se hrane krvlju svog plena.

bet2

Zombiji

U kraljevstvu životinja, ovo je najbliže „Noći živih mrtvaca“ – parazitska gljiva koja inficira mozak mrava i tako ga natera da ode na mesto koje je najbolje za njeno razmnožavanje. Pred samu smrt, zombi mravi pojedu list. Parazit nastavlja da raste iz tela mrtvog mrava, hraneći se njegovom unutrašnjošću. Posle par nedelja, parazit pošalje spore oko sebe odakle mogu da inficiraju druge mrave.

moden-day-ant2

Duhovi

Žaba duh je dobila ime po jezivoj atmosferi Klisure kostura u Južnoj Africi, gde je žaba prvi put viđena. Kasnije, žaba je opravdala svoje ime jer je njena populacija pala za 50% zbog požara i suša.

Table-Mountain-ghost-frog

Veštice

Hagfish (riba veštica) je još strašnija od svog imena. Ona probuši rupu u lešu ribe i pojede sve unutrašnje organe i mišiće. Uprkos svojim užasnim navikama, hagfish igra vrlo važnu ulogu u čišćenju dna okeana.

hagfish-Squeaky

Kosturi

 

Kao da paukovi nisu dovoljno strašni sami po sebi, skeleton tarantula je dobila ime po tome što podseća na kostur. Živi u šumama Surinama, Brazila i Gvajane. Kao i mnoge njegove kolege paukovi iz tih predela, ova tarantula se brani tako što odbaci otrovne dlačice sa svog tela, što može biti vrlo neprijatno za kožu ili oči životinje koja je napada.

skeleton-leg-tarantula-Ephebopus-murinus__66074_zoom

Goblini

Goblin ajkule su stvarno strašne životinje. Preko tri metra dugačke ajkule roze boje i sa tri reda oštrih zuba. Uglavnom se kreće po dnu okeana  i, na sreću, retko se viđa u plićim vodama.

goblin-shark-nologo