Super snažna rovčica

_68906738_scutisorexthori(2)

Mi, ljudi, osim velikog mozga, uspravnog stava i položaja palčeva, nemamo neke specijalne osobine kojim bi se istakli u svetu prirode. Ne pokušavam da potcenim čoveka, ali pogledajte samo ovu novootkrivenu vrstu rovčice koja samo izgleda mala i slatka. Ovu životinjicu krasi izuzetna snaga. Rovčica može da iskoristi specijalnu strukturu svoje kičme kao polugu uz pomoć koje podiže teške grane da bi došla do crva. Inače, naučnici tvrde da ova 30 grama teška rovčica može da preživi gaženje čoveka.

Besmrtna meduza

Turritopsis-dohrnii

Ako jedna osobina povezuje sva živa bića na planeti to je da jednog dana svi moramo da umremo – svi, osim meduze pod nazivom Turritopsis dohrnii. Meduza naraste od polipa do odrasle jedinke a onda, u zrelom dobu opet postaje polip da bi ponovila ciklus. Izveštaj je dočekan sa skepsom u naučnoj zajednici.

Meduza ubica

20126_340

Osobina meduze poznate pod nazivom morska osa je podjednako impresivna kao prethodne meduze. Ako se sposobnost da ubije može nazvati impresivnom. Njen otrov je toliko jak da može da ubije čoveka za 2 minuta. I to dva minuta puna patnje, bola i raznih propratnih efekata.

Zombi crvi

osedax

Za razliku od zombija iz raznih filmova, serija i drugih fikcija, pravi zombi crvi ne dolaze iz mrtvih. I nema straha da će nas ti crvi ujesti jer nemaju usta. Ali ono što imaju je mogućnost da proizvedu i kroz kožu ispuste velike količine kiseline koja može da razgradi kost, a naročito kosti kitova i drugih velikih morskih životinja. Zombi crvi se njima hrane ali u njima i žive.

Buba bombarder

364991685_6f293fe67b

Poput zombi crva, buba bombarder može da proizvede opasnu hemijsku mešavinu. Kada je ugrozi grabljivac, buba ispaljuje otrov koji se stvara u njenom stomaku.

Smeđi bazilisk

_46537074_bb191530lifereptiles

Južnoamerički gušter može da izvede nešto što se u ljudskom okruženju smatra čudom: može da hoda po vodi. Ili, preciznije, ovaj gmizavac može da trči po vodi. Ovu sposobnost bazilisk ima zbog svojih velikih zadnjih stopala uz pomoć kojih može da trči po vodenoj površini.

Nastaviće se…