Džinovski jednorog

Džinovski jednorog ili Elazmoterijum je bio vrsta džinovskog nosoroga koji je živeo samo u Aziji. Bio je 2.7m visok, 6m dugačak a samo rog je bio 2 metra velik. Postoje nedoumice u vezi sa izgledom ove zveri. Prva je manje bitna: da li je bio prekriven krznom ili je više nalik na današnje nosoroge. Druga već sa sobom nosi mitove, narodne priče i legende: naime, džinovskom jednorogu nikad nije pronađen fosil roga. To je samo pretpostavka i deo lokalnih priča. U Kini postoji drevna priča o jednorogu zi koji je pomagao sudijama u odluci ko je krivac, jer je navodno legendarni kineski jednorog bio nepogrešiv u otkrivanju krivaca, a svoj izbor je označavao tako što je nevinog poštedeo a drugog probadao rogom. Iako se veruje da je Elazmoterijum izumro u praistoriji, postoje priče da je ova životinja opstala mnogo duže, dovoljno dugo da je srednjevekovni putnici opisuju u svojim putopisima.

Arapski noj

Arapski noj je podvrsta noja koja je nekad živela na Arabijskom polustrvu. Oni imaju bitno mesto u kulturi ove oblasti i mogu se videti naslikani na zidovima i mnogim predmetima. Jevreji nisu baš imali blagonaklon pogled na ovu pticu i ona im je bila, što se tiče roditeljskog instikta, na suprotnom kraju od rode. U stvari, nojeva jaja imaju jako tvrdu ljusku i grabljivci teško dolaze do njihovog sadržaja tako da je roditeljima bilo dozvoljeno da prošetaju i ostave gnezdo nečuvano. Ipak ovo racionalno objašnjenje nije bilo dovoljno, jer se u hebrejskoj bibliji ženka noja pominje kao bezdušna a meso noja je nečisto i Jevrejima je bilo zabranjeno da ga jedu. U vreme Rimljana, postojala je potražnja za nojevima zbog lova i mesa, a u vreme procvata islama arapski noj je predstavljao bogatstvo i eleganciju (perje, jaja, koža i meso su bili simbol luksuza). Sa razvojem vatrenog oružja nojeve je bilo mnogo lakše ubiti i postali su sve ređi, sve dok ih jednog dana više nije bilo.

Stelerova morska krava

Otkrio ju je 1741.godine blizu azijske obale Beringovog mora prirodnjak Georg Steler. Morska krava je bila skoro 8 metara dugačka i teška 3 tone. Izgledala je kao velika foka, ali je imala dva jaka prednja uda i rep nalik na kitov. Prema Steleru: „Životinja nije izlazila nikad na obalu, već je stalno bila u vodi… glava joj je mala u odnosu na telo… nema zube već dve ravne kosti – jednu gore a drugu dole.“ Bila je potpuno pitoma, što je verovatno doprinelo njenom brzom istrebljenju (27 godina nakon prvog susreta sa Evropljanima). Postoje povremena viđenja morskih krava u Beringovom moru i Grenlandu, ali su dosad ostala nepotvrđena.

Kineski rečni delfin

Kineski rečni delfin ili Baidži je bio slatkovodni delfin koji je živeo samo u reci Jangce. Njegova populacija je naglo počela da opada proteklih decenija od kad se Kina industrijalizovala i počela mnogo više da koristi reku za ribolov, transport i hidroelektrane. Tradicionalna kineska priča opisuje Baidžija kao reikarnaciju princeze koju je udavila porodica jer nije želela da se uda za čoveka koga nije volela i otud delfinu nadimak „Boginja Jangcea“. Pedesetih godina prošlog veka bilo je oko 6000 primeraka, a već 1970. ih je ostalo samo nekoliko stotina. Osamdesetih godina je ostalo oko 400 rečnih delfina a 1997.godine samo 13. Poslednji baidži je viđen 2006.godine. Glavni razlozi za njegovo istrebljenje su nelegalni lov strujom, mreže, sudari sa brodovima i zagađenje.

Javanski tigar

Javanski tigrovi su bili veoma mali u odnosu na ostale tigrove iz Azije, a to se objašnjava veličinom ostalih životinja (plena) na ostrvu Java koje su manje od onih na azijskom kopnu. Početkom 20. veka na Javi je živelo 28 miliona ljudi. Za 15 godina proizvodnja pirinča je zahtevala da se poveća obradivo zemljište za 150%. Do 1975.godine samo 8% šume je ostalo na ostrvu, a ljudska populacija je porasla na 85 miliona. Javanski tigrovi su se povlačili dok su imali gde da se povuku, a u međuvremenu su ih trovali i ubijali, jeleni – koji su bili glavni obrok tigra – su nestali, a za vreme građanskog rata oružane grupe su ih ubijale da bi se sigurnije smestile u prirodi. Od 1979. nema potvrđenih susreta sa tigrovima.