Svet prirode u sebi čuva stvorenja koja imaju takav životni vek da su u odnosu na njih i najstariji ljudi poput pilića pred kojima je život.

1. Guidak

Ove slatkovodne školjke žive i do 160 godina. Karakteristične su jer imaju dugačak „vrat“, koji može porasti i do jednog metra.

2. Tuatara

Dve vrste tuatara žive danas i jedini su preživeli članovi vrste koja je nastala pre oko 200 miliona godina – oni su živi dinosaurusi. Takođe spadaju u najdugovečnije kičmenjake na Zemlji, jer jedinke žive između 100 i 200 godina.

3. Lamellibrachia cevasti crvi

Ova šarena stvorenja sa velikih morskih dubina žive na ugljovodoničnim ispustima na okeanskom dnu. Zna se da žive 170 godina, ali mnogi naučnici veruju da ima primeraka koji su živeli duže od 250 godina.

4. Crveni morski ježevi

Crveni morski ježevi žive samo u Pacifiku, i to uglavnom na zapadnoj obali Severne Amerike. Sredina koja im odgovara su plitke, stenovite vode bez prevelikih talasa. Puzi po okeanskom dnu koristeći bodlje kao štule. Neki primerci su stariji od 200 godina.

5. Arktički kit

Arktički kit je najdugovečniji sisar na planeti. Na nekim kitovima su pronađeni vrhovi kopalja od slonovače zabijeni u njihovo telo pre 200 godina. Najstariji poznat kit je bio bar 211 godina star.

6. Koi

Koi su ukrasni šarani koji se obično čuvaju u veštačkim jezerima. Začudo, neki primerci žive više od 200 godina. Najstariji poznati koi je bio Hanako, riba koja je uginula u 226.godini.

7. Kornjače

Kornjače su poznate kao najdugovečniji kičmenjaci na Zemlji. Jedan od najreprezentativnijih primeraka je bila Harieta, galapagoska kornjača koja je uginula od infarkta u 175. godini u zoološkom vrtu. Harijeta je smatrana poslednjim živim putnikom sa Darvinovog epskog putovanja. Za drugu, džinovsku kornjaču, Advaitu se smatra da je uginula u 250.godini života. Uzrok smrti nisam uspeo da saznam.

8. Kuahog

Kuahog je vrsta školjki koja se koristi u komercijalne svrhe. Naučnici smatraju da tamni koncentrični krugovi na školjci predstavljaju godine poput godova na drvetu. Za neke prikupljene primerke je izbrojano preko 400 krugova.

9. Antarktički sunđer

Verovatno zahvaljujući veoma niskim temperaturama Antarktičkog okeana, ovo nepokretno stvorenje vrlo sporo raste. Procenjuje se da su najstariji primerci doživeli 1550 godina.

10. Turritopsis nutricula meduza

Ova vrsta meduze bi mogla da bude jedina životinja na svetu koja je otkrila fontanu mladosti. Obzirom da je sposobna da vrati ciklus od zrele jedinke do stupnja nezrelog polipa pa opet nazad, do zrelog primerka, vrlo je moguće da njen životni vek nema prirodnog ograničenja. Upravo zato što ume da izbegne smrt broj jedinki ove vrste vrtoglavo raste. Počela je invazija besmrtnih meduza.

Izvor: MNN