Bačka Topola – Na izlazu iz Bačke Topola nanizale su se jedna do druge fabrike mesne industrije: „Perutnina” iz Ptuja, zatim „Industrija mesa Topola” i na kraju „ Žibel ”, za koji mnogi smatraju da je prvi na crnoj listi zagađivača.

Milan Zagorac, direktor „Žibela”, koji posluje unutar Agroindustrijskog kombinata Bačka Topola, spreman je da posetioce povede kroz fabriku i pokaže proizvodnju koja zadaje tako puno problema stanovnicima Bačke Topole zbog neugodnih mirisa. Zagorac je uveren da nema mesta ozbiljnim zamerkama na proces rada u ovoj firmi nakon što je dobila sertifikat HACCP, ili prošla kroz stroge kontrole „Nestlea” i „Marsa” pošto preduzeće 90 odsto svoje proizvodnje izvozi upravo za ove kompanije.

„ Žibel ” je otvoren 1986. godine po švajcarskoj tehnologiji i u tom trenutku bila je jedna od najmodernijih fabrika u Evropi. Njen posao je da se bavi onim što nikome ne treba i što se i nerado pominje, a to su životinjski ostaci. Nekada su se oni delili po vrsti životinjskog otpada, a usvajanjem novih pravila u EU i naša zemlja je drugačija organizovala ovu oblast, te je „ Žibel ” postao prerađivač isključivo životinjskog otpada koji nastaje u industrijskim klanicama od zdrave, pregledane populacije. Složenim tehnološkim procesom, ovaj otpad se prerađuje u brašno, odnosno prerađene životinjske proteine i masti. Na godišnjem nivou to je oko tri miliona kilograma masti i gotovo četiri miliona kilograma brašna od kojih dalje  „Nestle” i „Mars” prave hranu za kućne ljubimce.

Već iz opisa njihovog posla jasno je da pedesetak njihovih radnika ne smeju biti gadljivi, međutim, stanovnici Bačke Topole tvrde da svi trpe zbog proizvodnje u „Žibelu” pre svega zbog neugodnih mirisa i zbog toga što ova fabrika zagađuje rečicu Krivaju.

– Kada je određivana lokacija za „ Žibel ” vodilo se računa o ekologiji i podignut je upravo ovde jer je ruža vetrova pokazala da odavde najređe duva vetar prema gradu. U poslednjih nekoliko godina uložili smo više od dva miliona evra u tehnološke linije i procese i danas radimo kondenzaciju i neutralizaciju gasova i merenja pokazuju da smo u okviru dozvoljene emisije gasova – kaže Zagorac za „Politiku”.

Smatra da je nepravedno da samo „ Žibel ” okrivljuju za aero i vodno zagađenje, jer pored njih tu su još dve fabrike mesnih prerađevina, iza njih je deponija, više od polovine grada nema kanalizacionu mrežu, dok sama kanalizacija nema prečistač već se otpadna voda direktno uliva u Krivaju. Ovo preduzeće plaća i kaznene penale „Vodama Vojvodine”, kao uostalom i većina firmi u Bačkoj Topoli, zbog toga što ulivaju otpad u Krivaju, ali Zagorac nije voljan da kaže koji je to iznos.

Više u Politici