U naporu da se ponovo osmisli frižider za svaki dom – koji je pretrpeo nekoliko promena od početne ideje iz tridesetih godina prošlog veka – ruski dizajner Jurij Dmitrijev je otkrio nov patent za uređaj budućnosti. Njegov Bio Robot frižider koristi specijalnu supstancu nalik na gel koja obuhvati i ohladi hranu koja se u nju ubaci. Ovaj dizajn je jedan od 25 ideja koje su ušle u finale Electroluxovog takmičenja za redizajn modernih kućnih uređaja.

Bio Robot Zero Energy frižider se kači na zid i može da se postavi horizontalno, vertikalno ili čak na plafonu. U njemu ne postoji motor ili bilo kakva tehnologija koja se koristi u tradicionalnim frižiderima – gel obavlja čitav posao – pa je 90% uređaja u stvari iskoristiv prostor. Korišćenje ovog frižidera je u osnovi vrlo jednostavno – ubacite hranu u gel, koji nema miris i nije lepljiv, i ona se tu zadrži i hladi sve dok vam ponovo ne zatreba.

Dmitrijev kaže da su agenti za hlađenje – „bio roboti“ nerazdvojivi od gela koji koristi luminescenciju – svetlo generisano na niskim temperaturama – za čuvanje hrane. Iako ovo zvuči super hi tech, Dmitrijev ne objašnjava kako će to zaista da radi, pa je ekipa magazina Inhabitata prilično skeptična da će ovaj uređaj postati naša realnost uskoro. U svakom slučaju, kao ideja i koncept jeste veliki pomak, prvenstveno zato što uopšte ne troši energiju (osim za malu kontrolnu tablu) što je u poređenju sa sadašnjih 8% od potrošnje domaćinstva značajna razlika.