Glavni odbor stranke Zeleni Srbije ocenio je da je Vlada Srbije “antiekološka” i predložio da se tokom rekonstrukcije osnuje Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prirodnih resursa, saopštila je danas ta stranka.

Osnivanje tog ministarstva Zeleni Srbije će tražiti od premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, dok bi, prema njihovom mišljenju, rudarstvo i energetika trebalo da budu odvojeno ministarstvo.

zeleni-srbije

“Obrazovanje Ministarstva zaštite životne sredine neophodno je za osnaživanje autoriteta vlade u toj oblasti. Bez samostalnog Ministarstva za zaštitu životne sredine i prirodnih resursa nema upravljačkog balansa izmedju ministarstava finansija, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, energetike i rudarstva, a posledice su uočljive svuda oko nas”, ocenio je Glavni odbor stranke Zelenih Srbije na sednici koja je održana 23. juna u Banji Vrujci.

Na Glavnom odboru je istaknuto da razdvajanje odgovornosti i poslova zaštite životne sredine i prirodnih resursa od poslova vezanih za delatnosti poput energetike i rudarstva koje koriste resurse i imaju veliki uticaj na životnu sredinu, ne zahteva formiranje novih ministarstava, već njihovu reorganizaciju.

Zeleni Srbije navode da je u Srbiji “prisutan nemar za posledice zagadjenja”.

“Srbija ne sme da dozvoli sebi da stalno leči posledice zagadjenja kada one ostave posledice na zdravlje i ekonomiju, već mora da se okrene prevenciji i zaštiti”, piše u saopštenju.

Izvor: Zelena Srbija