Struktura koja će koštati 150 miliona funti i povezivati dve strane Londona je dobila odobrenje od vlasti za izgradnju. 370 metara dugačak pešački most će imati zakrivljen oblik i popločani trotoari će povezivati pet odvojenih bašta u kojima će rasti biljke iz Britanije i severne Evrope.

Takođe, planirano je da na njemu bude 270 stabala 45 različitih vrsta, kao i grmlje, puzavice, žive ograde i cveće. Predviđa se da će zeleni most biti ključna turistička atrakcija koja spaja dve obale. U projektu se kaže da će plutajuća bašta biti utkana u tkanje jednog od najzelenijih gradova sveta i biti odličan dodatak londonskim parkovima, trgovima i javnim baštama.

Prelazak mosta – koji će na pojedinim mestima biti širok skoro 30 metara – će biti pravo „tranziciono iskustvo“. Na pojedinim delovima će biti šipražja, ukrasnih bašti, divljih proplanaka, voćki, zimzelenih stabala… Sve vrste su izabrane tako da izdrže ovo izloženo, vetrovito okruženje.

Moći će, naravno, i da se sedi – ali će klupe imati „nepravilne površine“ da bi se obeshrabrili beskućnici od naseljavanja mosta, koji će noću biti osvetljen da bi se omogućilo i noćnim šetačima da uživaju u bašti.

Početak izgradnje se planira za decembar iduće godine (ako se sakupi novac), a otvaranje se planira za 2018.godinu.

Izvor: Standard