Koliko smo mi daleko od sveta što se tiče ekološke svesti kazuju i činjenice da ulazimo u 2013. bez Fonda za zaštitu životne sredine (pod bilo kakvim nazivom), da smo jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja koja je u isto vreme jedan od najvećih potrošača energije, da većinu Srba interesuje ekologija koliko i svemirska istraživanja. Međutim, evo nekoliko gadžeta koji pokazuju do kojih detalja u svetu ide „zeleno“ razmišljanje preduzetnika, ali i njihovih kupaca.

16,8 vatni solarni punjač

16.8-Watt-Solar-Charger-Kit--537x360

Mnogi bi želeli da imaju u svom domu fotovoltni sistem koji bi napajao makar deo uređaja, ali za takvu instalaciju nemaju novca ili prostora. Zbog toga se pojavila jeftina alternativa iz kompanije Voltaic – V60 baterija koju puni sunce a čija energija može da napaja nekoliko mobilnih telefona, laptopova, fotoaparata… u isto vreme. Ceo komplet je mali pa ga je lako prenositi sa mesta na mesto, a takođe u slučaju nekog ozbiljnijeg nestanka struje bar biste moći da koristite svoju elektroniku. Cena: 310$

Osetljivi prekidač

Maestro-Occupancy-Sensing-Switch-537x318

Proizvod za one koji zaboravljaju da ugase svetlo za sobom. Lutron je osmislio zanimljiv prekidač za zaboravne koji automatski uključuje svetlo kada neko uđe u sobu a isključuje ga posle određenog perioda bez aktivnosti. Takođe, senzori mogu da prate prisustvo dnevnog svetla u prostoriji i samo uključuju veštačko osvetljenje kad je potrebno.

Hanivelov Wifi termostat

Honeywell-Wi-Fi-T-stat-537x368

Prosečan Amerikanac troši 2200 dolara godišnje na energiju, a polovina tog računa odlazi na grejanje i hlađenje. Jedan od najlakših načina da se smanje ti troškovi je programabilni termostat. Honivelov termostat se može podešavati preko smart uređaja, pa se i sa posla može podesiti temperatura u stanu. Cena: 150$

Roletne na daljinsko upravljanje

serena-shades-537x391

Prozori su izvor gubitka toplote tokom zime ali i zagrevanja prostorija tokom leta. Roletne su efikasan način da se ovaj izvor curenja energije zatvori, a Serena roletne na daljinsko upravljanje iz kompanije Lutron su sjajno rešenje. One su napravljene od tkanine sa vazdušnim džepovima koji služe za čuvanje toplote za vreme zime i smanjenje solarnog zračenja tokom leta. Takođe, moguće je upravljati njima uz pomoć daljinskog upravljača. Cena: 280$.

Tajmer i alarm za tuširanje

efergy-537x295

Ovaj proizvod je osmišljen za one koji se izgube pod mlazom tople vode i potroše više nego što im ekološka savest dozvoljava. Efergy tajmer se podesi na količinu vode koju želite da potrošite za vreme kupanja i okači se na tuš. Alarm se oglasi kad tajmer izmeri protok vode i stavi vam do znanja da je vreme da uzmete peškir. Vena: 14$.

Izvor: Inhabitat