Kejptaun, 18. novembar – Uoči otvaranja 23. godišnje skupštine Međunarodne komisije za očuvanje atlantske tune (ICCAT) u Kejptaunu u Južnoj Africi, WWF poziva delegate da usvoje oštre mere za očuvanje plavoperajne tune i morskih pasa.

Zahvaljujući prošlogodišnjim kvotama koje su se po prvi put temeljile na naučnim podacima, ove godine postignut je veliki napredak u naporima za povećanje ribljeg fonda istočno atlantske i mediteranske plavoperajne tune. Budući da ove godine nisu rađene nove procene ribljeg fonda, trenutna naučna procena temelji se na istraživanjima koja su sprovedena 2012. godine. Iz tog razloga Naučni odbor ICCAT-a predlaže očuvanje aktuelnih kvota, a posebno napominje da će održavanje ulova na temelju prošlogodišnjih kvota (13.400 tona) verovatno omogućiti potpuni oporavak ribljeg fonda do 2022.

„Bilo kakvo neodgovorno povećanje kvota za ulov plavoperajne tune od strane ICCAT-a moglo bi ugroziti oporavak vrste u doglednom vremenu. WWF poziva delegate ICCAT-a da ne povećaju kvote sve dok se ne napravi nova naučna procena ribljeg fonda“, rekao je dr. Sergi Tudela, rukovodilac programa za ribarstvo u WWF Mediteranskom programu.

Caged Northern bluefin tuna, Spain

WWF poziva ICCAT da zabrani ubijanje morskih pasa zbog njihovih leđnih peraja
Nakon godina razgovora i sve većeg pritiska građana protiv ove okrutne prakse, predlog za zabranu “shark finning”-a (ulov morskih pasa isključivo zbog njihovih leđnih peraja) konačno će biti raspravljan na ovogodišnjem ICCAT-u i to uz podršku velikih ribarskih nacija. WWF poziva delegate zemalja članica da podrže taj predlog i iskoriste trenutak koji je postignut zabranom ove štetne prakse u EU ove godine.

Shark fins and Sea cucumbers displayed for drying. Philippines

WWF traži od ICCAT 2013:
• Da ne povećava kvote za ulov plavoperajne tune iznad one iz 2013. godine(13.400t);

• Pružanje potpune podrške Naučnom odboru ICCAT-a u njegovim naporima u razvoju nove metodologije i prikupljanja novih podataka koji bi omogućili znatno pouzdaniju i robusniju procenu ribljeg fonda u 2015;

• Usvajanje zabrane “shark finning”-a;
• Preispitivanje i pojačanje trenutnog plana smanjenja kapaciteta flota do nivoa ribolovnih mogućnosti;
• Radikalno reformisanje trenutnog sistema kvantifikacije i praćenja ulovljene ribe na brodovima i uzgajalištima ribe.

Dodatne informacije:

Atlantska plavoperajna tuna je kultna vrsta Sredozemnog mora i jedna od najvećih i komercijalno najvrednijih riba na svetu.

Upravo zbog toga, plavoperajna tuna bila je decenijama prekomerno lovljena i žrtva rasprostranjenog nezakonitog ribolova, posebno u svojim glavnim mrestilištima širom Sredozemnog mora. Hiljadugodišnja tradicija ulova tune u Sredozemlju ušla je u fazu brzog i intenzivnog pogoršanja u posljednjoj deceniji 20. veka, kada se pojavila nova praksa uzgoja divlje ulovljene tune, pre nepoznata u Mediteranu, i njeno širenje bez ikakve kontrole merodavnih institucija. To je pokrenulo preterani ulov i rastuću potražnju živih velikih tuna, koju je pokrio masivni razvoj industrijskih flota brodova i njihova prisutnost u gotovo svim mediteranskim vodama gde se tuna okuplja zbog razmnožavanja. WWF je upozorio na ovu novu pretnju još 2001. godine i od tada vodi međunarodnu kampanju kako bi se izbeglo rapidno smanjenje populacije plavoperajne tune i osigurala racionalna i održiva ribolovna delatnost u Mediteranu: www.panda.org/bluefintuna