To je danas u Zajači novinarima i zabrinutim roditeljima izjavio direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” Dragan Ilić.

Prema njegovim rečima, na teritoriji mesta Zajača, koje je i najugroženije,uzet je uzorak krvi 74 deteta uzrasta od godinu dana do 16 godina, od kojih je 53 radilo nalaze i prošle godine, a prosek umanjenja nivoa olova u krvi je oko 35 odsto. 

Ilić je rekao da, prema poslednjim nalazima čija je kontrola vršena u Sloveniji, 44,5 odsto dece ima ispod 10 mikrograma olova po decilitru krvi, 31,4 odsto imaju 10 do 15 mikrograma, 14,8 odsto dece imaju 15-20 mikrograma, dok 9,3 odsto imaju preko 20 mikrograma olova po decilitru. Za svako dete uz individualni nalaz će biti priložen tekst sa jasnim preporukama o daljem postupanju, objasnio je Ilić i najavio da će deca periodično raditi kontrolne nalaze, kako bi se ubuduće pratilo njihovo zdravstveno stanje.

Ilić smatra da je do poboljšanja zdravstvenog stanja kod dece došlo zbog manje izloženosti olovu, usled zastoja u radu fabrike, kao i niza predloga i mera za individualno postupanje i održavanje visokog nivoa higijene, kojih su se stanovnici tog mesta pridržavali.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović je rekao da je zdravstveno stanje dece dobro i da postoji samo jedan rezultat zbog koga je kod tog deteta potrebna helijacija, terapija dodavanja gvožđa, a u svim drugim slučajevima ne postoje kliničke manifestacije i potreba za bilo kojom vrstom terapije.

“Izabrani pedijatri su dužni da naprave socioepidemiološku anketu, na osnovu koje će, u okviru svog rada na terenu, saznati kretanje dece, gde se igraju, kao i koliko su udaljeni od izvora moguće kontaminacije, i na osnovu tih informacija pouzdano utvrditi dalje mere lečenja i preventivne zaštite“, objasnio je Simonović.

Zamenik direktora lozničkog Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Dragan Pavlović poručio je građanima Zajače da je u saradnji sa lokalnom samoupravom u toku izrada projektne dokumentacije za izgradnju vodovodne mreže, tako da će u narednom periodu biti obezbeđena gradska voda za piće.

Današnjem saopštavanju rezultata prisustvovali su državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin, direktor Instituta za medicinu rada Srbije „Dr Dragomir Krajović“ Aleksandar Milovanović, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac Milijana Popović i direktor Doma zdravlja Loznica Zoran Nikolić.

Više na B92