Izvor: Radio Pančevo, 2.10.2014.

U Pančevu su od ponoći do 2 sata bile povećane koncentracije ukupnih ugljovodonika nemetanskog tipa na mernom mestu Vatrogasni dom, kao i u 9 sati. Vetar je od noćas promenljivog pravca i skoro da ga i nema. Olga Šipovac, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, navela je da su u 9 sati koncentracije ovih materija iznosile 568 mikrograma po metru kubnom i da su se i građani javljali Centru za obaveštavanje žaleći se na neprijatne mirise. O povećanim koncentracijama ukupnih ugljovodonika na mernom mestu Vatrogasni dom i žalbama građana obavešten je i pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Šimon Bančov.

– Trenutno stanje je takvo da je noćas došlo do povećanja ukupnih ugljovodonika dok su sve ostale materije bile u granicama dozvoljenih. Kao što je već i rečeno i objavljeno i mislim da većina građana naših zna, Rafinerija je u prethodnom periodu bila u remontu, a „Petrohemija” i „Azotara” nisu radile. Rafinerija sada startuje i imaju određenih problema u startu pojedinih postrojenja, pa je moguće da je to prouzrokovalo porast ukupnih ugljovodonika, što je verovatno i uzrok žalbi naših građana. Prethodne noći došlo je do porasta, negde posle ponoći, i to je trajalo do 2-3 sata ujutro. Isto tako, u 9 sati je koncentracija ukupnih ugljovodonika viša nego uobičajeno, a tome pre svega doprinosi meteorološka situacija, odnosno povremeno je situacija takva da maltene nema vetra ili dolazi do promene pravca vetra, tako da ta koncentracija prati upravo tu promenu pravca vetra – objasnila je Šipovac.

O povećanim koncentracijama ukupnih ugljovodonika na mernom mestu Vatrogasni dom i žalbama građana obavešten je i pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Šimon Bančov. Olga Šipovac napomenula je da je inspektor jutros otišao u kontrolu postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo, koja ovih dana startuje proizvodnju u svojim pogonima nakon remonta.

– Kao što znate, mi nismo nadležni osim da pratimo situaciju i da reagujemo tako što obaveštavamo nadležnu inspekciju, što je i ovog puta učinjeno. Nadležni inspektor je izašao, mi smo bili u kontaktu s njim. On je trenutno na terenu i takva je neka informacija da će on videti ukoliko ima mogućnosti da se određene aktivnosti redukuju, usklade, koliko je to moguće, sa ovakvim meteorološkim prilikama ili čak možda nešto i obustavi. Naravno, sve zavisi od toga o čemu je reč i kakva će odluka biti doneta tokom inspekcijskog nadzora – dodala je Olga Šipovac.