Vožnja sa spuštenim prozorima po divnom danu možda izgleda osvežavajuće. U stvarnosti, taj povetarac je toksičan.

Prema novim istraživanjima, dok čekate na crvenom svetlu izlažete se visokim nivoima štetnog zagađenja. Kočenje na semaforu, davanje gasa kada se pojavi zeleno, čine samo 2% od vremena provedenog u kolima. Međutim, taj kratak vremenski period nam donosi 25% od ukupnog zagađenja kojem je vozač izložen, kaže studija objavljena u Atmospheric Environment. Koncentracija čestica u tim momentima je 29 puta veća od koncentracije dok automobil krstari putevima. „Vreme koje provodimo u automobilima je ostalo konstantno tokom prethodne decenije uprkos naporima da se smanji, a sa još većim brojem automobila na putevima, izloženi smo sve višim nivoima zagađenja u našim svakodnevnim putovanjima.“, kaže Prašant Kumar, vodeći autor studije.

Kumar zapaža da u ovom problemu pomaže ako zatvorite prozore i isključite ventilatore dok stojite na semaforu, jer ventilatori usisavaju spoljašnji vazduh. Takođe je dobra ideja da pokušate da povećate udaljenost između vas i sledećeg automobila, da biste smanjili količinu izduvnih gasova koje ulaze u vaš prostor.

Takođe daje savete pešacima. „Pešaci koji svakodnevno prelaze takve putanje bi trebalo da razmotre druge puteve koji su manje zavisni od semafora.“

SZO je nedavno povezao zagađenje vazduha sa 7 miliona smrti samo u 2012.godini. Kardiovaskularna oboljenja, astma i rak su povezani sa hroničnom izloženošću zagađenom vazduhu. Nedavna studija je dokazala da trudne žene koje su u trećem tromesečju izložene visokim nivoima zagađenja dvostruko češće rađaju decu sa autizmom.

Izvor: Newsweek