Ostvaren je mali napredak u poglavlju 27 koje se odnosi na životnu sredinu, navodi se u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU. Potrebni su bolje planiranje, više stručnjaka i znatne investicije radi usklađivanja s politikom EU.

Trećina propisa koje treba uskladiti sa propisima Evropske unije jesu iz oblasti zaštite životne sredine. A u izveštaju Evropske komisije je ocenjeno da nema napretka kada je reč o usklađivanju tih zakona i njihovoj primeni.

Zaključak je i da je neophodno uspostaviti stalan i efikasan sistem finansiranja zaštite životne sredine.

Ivan Karić iz stranke “Zeleni Srbije” kaže da postoji uspostavljen sistem gde zagađivač plaća, ali nažalost nijedan dinar ekološkog novca koji se ubira na teritoriji opštine Obrenovac ne vraća se toj opštini.

“Isto tako se ne vraća opštinama Lazarevac, Pančevo, Bor, nijednoj lokalnoj samoupravi gde postoje veliki zagađivači. Sve ekološke takse i naknade završavaju u republičkom budžetu, a po zakonu je država u obavezi da vrati 40 odsto tih sredstava”, kaže Karić.

Za zaštitu životne sredine Srbija izdvaja 0,3 procenta bruto društvenog proizvoda, što je gotovo deset puta manje od evropskog proseka. A to se i vidi.

U izveštaju Evropske komisije navodi se da je u sedam od osam većih gradova kvalitet vazduha nezadovoljavajući, da treba investirati u reciklažne pogone umesto da se otpad gomila na deponijama. U Srbiji se prečišćava samo 14 odsto otpadnih voda, a u zemljama EU 90 procenata.

Jovan Pavlović iz Regionalnog centra za životnu sredinu kaže da je problem sa otpadnim vodama naznačen.

“Naravno, shvata i Evropska komisija koliko je to veliki i skup problem za rešavanje u Srbiji i da je to šest ili sedam milijardi evra, ali se navodi da su neki koraci u tom pravcu napravljeni”, kaže Pavlović.

Pozitivno je ocenjena saradnja sa Evropskom agencijom za životnu sredinu.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da ta agencija trenutno dostavlja podatke Evropskoj agenciji na dobrovoljnoj bazi budući da nije član, ali to u protekle dve godine čini vrlo uspešno.

Više na RTS