Beograd – Na kupovinu novih vozila u Srbiji uskoro će se plaćati ekološka taksa koja će najverovatnije iznositi 12.000 dinara po toni mase vozila, potvrdio je za Danas državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Bojan Đurić.

On nije mogao da precizira da li će tu taksu plaćati kupci ili distributeri, ali je napomenuo da će, na osnovu iskustava drugih država, cena najverovatnije biti podeljena između uvoznika i proizvođača, sa jedne strane i kupaca vozila.

– Ekološka taksa će se plaćati prilikom kupovine vozila i biće uračunata u cenu. Odlučili smo se da se taksa obračunava po toni, a ne po vozilu, kako bismo izbegli da se isti iznos izdvaja za jeftinija vozila, koja su po pravilu i najprodavanija, u odnosu na ona skuplja, koja su i teža. Najčešće prodavani automobili su mala gradska vozila težine oko 1.050 kilograma, poput fijata punta, opel korse, ili škode fabije, na koje će se plaćati i najniže takse – objašnjava Đurić. On dodaje da se u težinu vozila neće uračunavati gume, akumulatori i ulja. Prema rečima našeg sagovornika, uvođenje ekološke takse na kupovinu novih vozila obaveza je Srbije prema direktivama EU. Novac od takse ići će u Fond za zaštitu životne sredine, odakle će biti usmeren na razvoj reciklažne industrije kroz subvencije reciklerima.

Ekološka taksa naplaćivaće se u skladu sa „Pravilnikom o načinu i postupanju upravljanja otpadnim vozilima“ koji će, prema najavama iz Ministarstva životne sredine, stupiti na snagu za nekoliko nedelja. Pored motornih vozila, taksa će se naplaćivati i za traktore i kombajne.

Izvor: Danas