odsto od ukupne količine pijaće vode u svetu, koristi se za navodnjavanje. Industrija potroši još 22 odsto i ostatak ode na domaćinstva. Oko 20 odsto svetskog obradivog zemljišta se navodnjava; to zemljište daje oko 40 odsto svetskih zaliha hrane.

Minimalna količina vode, u litrima, potrebna da se proizvede dnevna količina hrane za jednog čoveka, po proceni Ujedinjenih Nacija. Jednom kilogramu pirinča je potrebno oko 1800 litara vode; 12500 litara se potroši za jedan kilogram govedine hranjene žitaricama.

Količina ljudskog otpada, u kilogramima, koja se baci u vodene tokove svakog dana, prema UN-ovom Programu za ocenu svetskih voda. U zemljama u razvoju, 70 odsto industrijskog otpada se baci u vodu bez ikakvog dodatnog postupka.

Broj dece u svetu koja umru od proliva svake godine, po proceni Svetske Zdravstvene Organizacije. Od tog broja, 88 odsto je zbog nedostatka kanalizacije i nedovoljne količine čiste vode za piće i higijenu.

Ukupna količina pijaće vode na Zemlji, u litrima, koju mogu da koriste ljudi i ekosistemi. To predstavlja samo 0.01 odsto od svih voda na zemlji. Oko 97 odsto dostupne pijaće vode se nalazi pod zemljom, ali u mnogim delovima sveta podzemna voda je potrošena jer trošimo više nego što može da se dopuni.

Procenjen procenat povećanja potrošnje vode u zemljama u razvoju do 2025.godine. Potrošnja vode je dvostruko porasla u odnosu na porast populacije u prošlom veku.

Preuzeto iz DiscoverMagazine.