Akademik Vladeta Jerotić i istoričar umetnosti Nebojša Milenković dobili su danas ovogodišnje ekološke nagrade koju dodeljuje Porodica bistrih potoka i Udruženje književnika Srbije (UKS).

Nagrada je ove godine dodeljena 21. put, a kako je na svečanosti istakao osnivač te ekološke komune u podnožju planine Rudnik Božidar Mandić, dodeljena je Vladeti Jerotiću, jer svojom “javnom rečju kristalnih stavova daje otpor sveopštoj zagadjenosti”.

web_jerotic

Jerotiću je uručena nagrada koja se tradicionalno sastoji od litre izvorske vode, kilograma crnog hleba, drvene plakete i deset dinara, a ona, prema rečima Mandića, predstavlja predlog intelektualcima i umetnicima da istraju u ovoj veoma vaznoj oblasti.

Nagrada Nebojši Milenkoviću, koji nije prisustvovao svečanosti, biće naknadno uručena.

Akademik Jerotić je zahvalio na priznanju i istakao, da iako nikada nije bio član nijedne partije, jedina stranka u kojoj bi mogao da se učlani jeste ekološka partija.

On je Mandiću preporučio da što pre nadje duhovne naslednike koji će nastaviti da propagiraju ideje očuvanja prirode i zdrave životne sredine, ali i zdravog duha nacije.

Božidar Mandić je kazao da nagrada Porodice bistrih potoka počiva na ideji zdravog duha i zdravog odnosa prema okolini.

On je naglasio da je došlo vreme da se “nadčovečnošću” ljudi bore za planetu na kojoj žive.

Mandić je podsetio da su dosada nagradu, pored ostalih, dobili i Petar Lalović, Emir Kusturica, Zagorka Stojanović, Ljubivoje Ršumović i Timoti Džon bajford.

Izvor: Zelena Srbija