Vizionari često zamišljaju kako bi svet mogao izgledati u budućnosti. Neke od njihovih ideja imaju naučne osnove i to ih čini mogućim. Neke deluju neverovatno. Neke se upravo ostvaruju, dok neke druge nikada neće. Povodom stogodišnjice postojanja, magazin Popular Mechanics sastavio je listu starih i novih predviđanja koja bi trebalo da se ostvare u bliskoj i malo udaljenijoj budućnosti. Prenosimo neka od njih.

2012. – 2022.

Ljudi će govoriti na svim jezicima. DARPA i Google intenzivno rade na razvoju programa za simultano prevođenje. Možda će jednog dana pametni telefoni prevoditi ono što izgovaramo i pričati na stranim jezicima umesto nas.

Softver će moći da predvidi gužve u saobraćaju pre nego što do njih uopšte dođe. Ostvareno: IBM je napravio program koji, uz pomoć senzora i GPS tehnologije, predviđa zastoj sat vremena unapred.

Klimatski kontrolisane jakne štitiće vojnike kako od ekstremne hladnoće, tako i od vrućine.Odeća za sve vremenske prilike postoji  i američka vojska je već koristi.

Nanočestice će unaprediti borbu protiv kancera. Terapije zasnovane na nanotehnologiji omogućavaće da, umesto klasične hemoterapije, male doze leka stignu direktno u tumor, što će smanjiti nagativne efekte hemoterapije. Naučnici sa MIT-a već su kreirali tehnologiju kojom bi se ovakvi tretmani sprovodili, ali proći će bar još 10 godina pre nego što dobiju odobrenje Svetske zdravstvene organizacije.

Automobili na struju će juriti autoputevima. Da, ali samo nekim autoputevima. Za par godina, uz autoput koji povezuje Vašington, Oregon i Kaliforniju biće završena mreža stanica za punjenje ovih automobila. Biće potrebno još mnogo godina da takve stanice niknu uz sve puteve na svetu.

Mostovi će se samo popravljati. U izgradnji će se koristiti beton koji ima sposobnost zaceljivanja, razvijen u laboratoriji Univerziteta u Mičigenu. O drugim materijalima koji imaju istu sposobnost, možete čitati u članku Sintetička koža koja oseća i zarasta.

Savitljivi uređaji zameniće tablete. Pročitajte više: E-papir i savitljivi gadgeti.

Flexible-ePaper1

Lozinke će biti prevaziđene. IBM tvrdi da će se to dogoditi za 5 godina. Apple i Google rade na razvijanju softvera koji će prepoznavati lice korisnika pametnog telefona. DARPA istražuje dinamiku kucanja na tastaturi. Drugi skeniraju zenice, glas, otkucaje srca.

Podaci će se meriti u zetabajtima. Prema IDC, količina digitalnih podataka na planeti 2010. prvi put je dostigla jedan zetabajt. Na kraju ove godine imaćemo 2,7 zetabajta podataka.

Vakcine će sprečiti zavisnost od droga. Na miševima deluju. Još uvek nisu testirane na ljudima.

Vegetarijanci i mesojedi zajedno će jesti sintetičko meso.

Više u eZinu