Amerikanci su počeli da se pitaju šta im se desilo. Uprkos najnaprednijoj medicinskoj tehnologiji na svetu, bolesniji su nego ikad. Dve trećine Amerikanaca su gojazni. Dijatebesa ima sve više, pogotovo među mladima. Bolesti srca, rak i moždani udar su najčešći uzročnici smrti u SAD (zvuči poznato? Mislim da je prilično liči na situaciju u Srbiji.), iako se milijarde dolare svake godine troše na „borbu“ sa tim bolestima.

Da li postoji jedno rešenje za sve te probleme? Rešenje toliko sveobuhvatno a u isto vreme toliko jednostavno, da je začuđujuće da ga niko nije ozbiljno razmatrao?

FORKS OVER KNIVES je dokumentarni film koji istražuje tvrdnju da većina, ako ne i sve, „bolesti izobilja“ koje nas pogađaju, mogu da se kontrolišu ili čak izleče odbacivanjem sadašnjeg menija na kome se nalazi meso i prerađena hrana. Film prati lične puteve dvojice potcenjenih istraživača, dr Kempbela i dr Eselstina koji su nezavisno jedan od drugog otkrili neverovatne činjenice. Prvi je radio na Filipinima i tako otkrio da su bogatija deca, koja su mogla sebi da priušte više mesa, više i oboljevala od raka jetre. Drugi je primetio da su mnoga oboljenja koja je on rutinski lečio kod kuće, bukvalno nepoznata u delovima sveta u kojima se meso retko konzumira.

Njihovo istraživanje ih je dovelo do zaključka: srčana oboljenja, dijabetes tip 2 i čak neke vrste raka mogu da skoro uvek da se spreče – i u mnogim slučajevima izleče – prihvatanjem sirove, neprerađene hrane zasnovane na biljkama. Uprkos značaju ovih otkrića, njihov rad je ostao nepoznat javnosti. Ovaj film pokušava da ispravi tu nepravdu, pokuša da ubedi ljude da spasu sebi živote i odgovori na pitanje „zašto to nismo znali?“.