CRVENKA – Izletište Potok kraj Crvenke prvo je mesto u Srbiji koje je obasjano vetrosolarnom javnom rasvetom. MZ Crvenka, kao pionir u korišćenju obnovljivih izvora energije, nabavila je i elektromobil za prevoz izletnika do Potoka, a kupila je i četiri elektroskutera za komunalne redare. Vetrosolarna rasveta i vozila na električni pogon nabavljeni su od preduzeća „Globus auto“ iz Pančeva.

– Montiranjem sijalica koje svetle pomoću vetra i sunca, kao i kupovinom elektromobila i elektroskutera, dali smo podršku primeni zdrave tehnologije i korišćenju obnovljivih izvora energije. Istovremeno smo pokazali i kako energija može da se uštedi – kaže dosadašnji predsednik, a sada član, Saveta MZ Crvenka Hercen Radonjić.

Na Potoku su postavljena četiri stuba, visine devet metara, sa po dve svetiljke na vetar i sunce.

CRVENKA-1

– Vetrosolarne rasvetne sisteme u Crvenki montirali smo kao pilot-projekat. Baterije na stubovima akumuliraju energiju koja omogućava da sijalice svetle pet noći uzastopno ako preko dana nema vetra i sunca. Javna rasveta preko vetrosolarnih generatora ima i najsavremenije, tzv. led lampe, koje poseduju mnogo veću jačinu svetlosti, a pritom se ne zagrevaju. One troše čak 80 odsto manje energije od standardnih živinih ili natrijumovih sijalica – ističe vlasnik „Globus auta“ Stanko Kovačević.

Za jedan rasvetni stub MZ Crvenka je platila 6.000 evra, za elektromobil 20.000 evra, a za elektroskuter 1.000 evra. Ipak, Kovačević ističe da je reč o isplativim investicijama.

– Za vetrosolarne rasvetne sisteme daje se garancija od pet godina, a njihov vek trajanja je od 20 do 25 godina. Sa vozilima na električni pogon nema zagađenja od izduvnih gasova i buke, a 10 odsto su jeftinija od vozila na dizel gorivo – navodi Kovačević.

Više u Novostima