Izgradnja prvog postrojenja krenuće 2015. godine u Bašaidu kod Kikinde, a nakon toga francuski investitor će početi i izgradnju vetroparka u Malom Crniću, piše eKapija.

Za oba vetroparka obezbeđeno je zemljište za izgradnju. U Bašaidu će biti postavljene vetrenjače ukupne instalisane snage 50 MW, dok će vrednost investicije dostići 70 mil EUR. Kada je reč o vetroparku u Malom Crniću, IEL će uložiti 50 mil EUR u postrojenje snage 36 MW.

“IEL se odlučio da investira u Srbiji jer su prirodni potencijali vetroenergije veliki, postoji dobar zakonodavni okvir, a nema još izgrađeno nijedno postrojenje što daje prostora za investitore. Naš vetropark u Malom Crniću je u fazi razvoja, dok za postrojenje u Bašaidu radimo na pripremi lokacijske i energetske dozvole”, kaže u razgovoru za “eKapiju” Nataša Lazarević, direktorka kompanije IEL u Srbiji i savetnica za spoljnu trgovinu Francuske.

Ako dobiju sve neophodne dozvole, izgradnja vetroparka kod Kikinde bi trebalo da počne 2015. godine.

“Broj vetrogeneratora će zavisiti od proizvođača koga odaberemo. Sada smo u pregovorima sa nekoliko kompanija. Procedura u Srbiji nas obavezuje da se pre dobijanja građevinske dozvole opredelimo za tip vetrogeneratora“, napominje Lazarević.

Kako najavljuje sagovornica eKapije , prve vetrenjače će se kod Kikinde zavrteti u 2016. godini.

Ulaganje u vetroparkove zavisi od modela Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, kojim su banke nezadovoljne pa investitori ne mogu da zatvore finansijsku konstrukciju. I u francuskoj kompaniji kažu da očekuju neke izmene ovog modela ugovora koji je usvojen prošle godine.

“Očekujemo da Ugovor o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora doprinese sigurnošću investicije kako bi se investitori i banke odlučili na ulaganja i time došlo do realizacije projekta. Verujemo da će državne instance doneti adekvatna rešenja.

Više na B92