Ako se prihvati ideja uspravnih vetroelektrana, čitav koncept dobijanja energije od vetra može krenuti u novom pravcu.

Prema novom istraživanju inženjera postavljanjem vetrenjača u vertikalan položaj i njihovim zgušnjavanjem može se dobiti više struje na manjem prostoru, a i manje će stradati ptica i slepih miševa. Inženjeri su otkrili da ako se neke vertikalne turbine okreću u smeru kazaljke na satu a neke suprotno dobija značajno povećanje iskorišćenja vetra.

Najefikasniji način da se generiše struja iz horizontalnih turbina je da budu što više, veće i da se ostavi što veći prostor između. To ih takođe čini bučnijim, opasnijim po ptice i većim trnom u oku onih koji ih neće u svom komšiluku.

U časopisu Journal of Renewable and Sustainable energy, Džon Dabiri – profesor aeronautike, tvrdi da se pravilnim postavljanjem vertikalnih turbina može dobiti desetostruko više struje od uobičajenih, horizontalnih vetrenjača. Međutim, uprkos obećavajućim rezultatima u test ispitivanjima, proizvođači ovakve opreme se i dalje suočavaju sa problemima kada je u pitanju proizvodnja struje u velikim količinama. Najveći izazovi su održavanje, izdržljivost opreme i pretvaranje energije u naizmeničnu struju.

Bez obzira na probleme, Dabiri i njegov tim vrše analizu dinamike kretanja vazduha oko turbina i tvrde da, jednog dana kada se oprema dovede na odgovarajući nivo, ti rezultati mogu pomoći u generisanju mnogo većih količina struje. Ostaje da sačekamo.