Crna Trava – Elektroprivreda Srbije najavljuje izgradnju većeg broja mini-hidroelektrana koje bi doprinele jačanju elektroenergetskog sistema naše zemlje. I dok se EPS sprema da uđe u taj posao, na području Crne Trave već niču privatne mini-elektrane. Pre godinu dana puštena je u rad prva mini-hidroelektrana na Vlasini kod sela Tegošnica, jačine 700 kilovata, u koju je beogradsko privatno preduzeće „Eko energo grup“ uložilo milion i po evra.

U okviru podsticajnih mera Vlade Srbije za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, ovo preduzeće je potom izgradilo i pustilo u rad i mini-hidroelektranu na Darkovačkoj reci kod mesta Sastav Reka, snage 450 kilovata.

Ondašnja direktorka i suvlasnica preduzeća „Eko energo grup“, sada vlasnica firme „Tek enerdži” Vera Ristić nastaviće i ove i iduće godine da podiže mini-elektrane na ovom području, pa se polako obistinjuju reči tadašnjeg ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića, koji je, puštajući u rad mini-elektranu „Tegošnica“, rekao da na Vlasini niču Verini đerdani. Kako je Vera izjavila za „Politiku“, krajem maja počeće izgradnja dve mini-hidroelektrane između Sastava Reka i Crne Trave – jedne u Krstićevu, jačine 700 kilovata, i jedne na mestu Bare, od 1300 kilovata. Kako je planirano, obe će biti završene i puštene u rad do kraja ove godine.

– Iako Vlada Srbije deklarativno podstiče proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u praksi se suočavamo sa velikim problemima. Teško se dobijaju dozvole, uvek se traži nešto novo, a građevinska sezona je uveliko počela – jada nam se ova preduzimljiva žena.

Uprkos teškoćama, ona ne odustaje od namere da gradi, ne samo u Crnoj Travi. Za iduću godinu najavljuje izgradnju jedne hidrocentrale od pet megavata na području Despotovca, a u četvrtak, 12. maja, sa grupom zainteresovanih Italijana dolazi u Kuršumliju.

Više u Politici