Na mestu gde je u nedelju 20. maja nelegalno posečeno 7 stabala javora danas je posađeno 10 novih stabala. Dva stabla simbolično su zasadili i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

Građani su predali gradonačelniku peticiju sa svojim zahtevima, a to je da se spreči dalja seča stabala i postavi balon hala na mestu posečenih, kao i da se kazne oni koji su učestvovali u nelegalnoj seči. Tu peticiju je potpisalo oko 3.000 građana.

Građani su gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada predali i majice sa natpisom “Ja volim Šumice”.

Gradonačelnik Dragan Đilas zahvalio je građanima koji su pokrenuli inicijativu i digli svoj glas. On je kazao da je više hiljada potpisa dokaz kako građani mogu da se organizuju kada je u pitanju nešto što to zaslužuje.

Đilas je istakao i da je šteta, koja je pričinjena 20. maja ispred Centra za kulturu i sport “Šumice”, nenadoknadiva. Kako je rekao, nešto što je raslo pedeset godina uništeno je za samo 15 minuta.

– Prijave će biti podnete protiv svih oni koji su bili direktori u ono vreme, protiv onih koji su izdali ovu dozvolu, koji su potpisali ugovor, a krivične protiv onih koji su isekli ova stabla. Na snimicima se vidi ko su oni koji su isekli stabla, i ne vidim da postoji bilo kakav problem da se utvrdi ko su oni. Neka tužilaštvo utvrdi šta je bilo po zakonu, a šta nije bilo po zakonu – kazao je Đilas.

Više u Blicu