Upoznajte Turritopsis nutricula, poznatiju kao besmrtna meduza. Ova vrsta ima sposobnost da se vrati iz zrelog doba u fazu polipa ili u prevodu, od starca se pretvara u bebu. U teška vremena, kada je povređena ili umire od gladi, meduza dolazi do toplih, površinskih voda okeana i tu kreće proces transdiferencijacije u kome ćelije dobijaju potpuno novu funkciju. Ćelije mišića mogu da postanu sperma ili jajašca, a nervne ćelije se menjaju u mišićne. Ta transformacija do sada, osim kod Turritopsis, nije viđena igde u životinjskom svetu.

tumblr_m9j185MeoQ1rcmvwbo1_400

Ovaj proces se može uporediti sa leptirom koji umesto da ugine postane gusenica. Ili sa kokoškom koja postaje jaje, iz kog se izleže novo pile. Suštinski, zrela jedinka može da se transformiše u polipe, ili celu gomilu beba meduza. Zbog takvog životnog ciklusa Turritopsis nutricula je dobila pridev „besmrtna“.

Međutim, iako se teoretski ovaj neverovatan proces može odvijati beskonačno puta, činjenica je da većina meduza ove vrste ipak ugine i da ne postoji laboratorijski dokaz koji pokazuje da se mnogobrojne generacije tako održavaju u životu. Ono što jeste meduza Turritopsis pokrenula jeste pitanje besmrtnosti. Da li baš ovo čudno stvorenje ima u sebi ključ večnog života?

Evo video zapisa: