Jene Maglai, gradonačelnik, izjavio je da je zbog malverzacija sa sadnjom vetrozaštitnih pojaseva naneta šteta od milion evra.

Za program pošumljavanja je Ministarstvo poljoprivrede dalo 395 hektara državnog zemljišta, a ugovorom je JKP „Čistoća i zelenilo“ trebalo to da uradi za četiri godine. Država je dala 23 miliona dinara, a pokrajina oko 14 miliona dinara. Zakup zemlje je koštao oko 100.000 evra godišnje pa je izgubljeno još oko 400.000 evra.

495196_vojcistoca_f

– U Đurđinu je dato 203 hektara, u Bikovu 89, Žedniku 102 hektara. Prošlogodišnja kontrola je utvrdila da u Bikovu nije urađeno pošumljavanje, već su parcelu obrađivali nepoznati ljudi. U Đurđinu je pošumljeno oko 25 hektara, ali su parcele zakorovljene – objašnjava Maglai.

Komisija za nadzor nije radila kako valja pa je formirana radna grupa koja je utvrdila nedostatak dokumentacije i dokaze da je obavljena javna nabavka.

– Prema nalazima radne grupe, odgovorni su Vladimir Dragin, tadašnji direktor „Čistoće“, Elizabeta Tumbas i Nikolov Nikočolov – kaže gradonačelnik, naglašavajući da je program vetrozaštitnih pojaseva u vrednosti od 102 miliona dinara počeo 2007, a da su „Vojvodina šume“ jedine završile posao.

Izvor: Blic