Udruženja građana: Evropski pokret, GM Optimist, Stop ekocid u Srbiji, Permakultura Srbije, Ekološki medijski servis Srbije, Vojvođanska zelena inicijativa, Zelena lista Srbije, najoštrije osuđuju izjavu potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića u dnevnom listu Kurir od 02.07.2013 a povodom akcije zaštite viševekovnog hrasta na Savincu.

“Treba da se oslobodimo palanačkog duha, koji kaže hoću hrast od šest vekova a ne autoput. E pa, ja hoću autoput” rekao je Vučić. Ovom krajnje neprimerenom izjavom je poslata poruka iz Vlade Srbije koja duboko vređa građansko društvo Srbije. Ova izjava je oličenje prezira prema građanima Srbije, a iznad svega prema građanima koji nisu članovi stranaka i koji su vrednosno orjentisani. Svojevremeno nas je obradovala činjenica da se, po dolasku na vlast, gospodin Vučić veoma brzo emancipovao! Ovakve izjave nas vraćaju u prošlost i podsećaju na delovanje kojeg smo se stideli.

“E, pa ja hoću put”! – je poruka građanima, od sada vas niko i ni za šta neće pitati! To je poruka koju su čuli građani Srbije. I dosadašnje vlasti su se tako ponašale, ali nisu bile toliko eksplicitne i zastrašujuće brutalne! Iz navedene izjave se može zaključiti da potpredsednika Vlade Srbije,  ne zanima realno stanje na terenu, da ga ne zanimaju standardi, zakoni, propisi i procedure na čemu počiva svako civilizovano društvo! Ne zanimaju ga primene EU standarda čijoj porodici težimo. Da li nam poručuje, da su njegovi favoriti „mangupi“ koji projektuju iz „glave“! Da li su po njemu „neprijatelji“ upravo građani koji se bore za prirodne i istorijske vrednosti Srbije.

Zahtevamo od potpredsednika Vlade Republike Srbije da javno uputi izvinjenje građanima Srbije ! Zahtevamo izvinjenje građanima koji se bore za opšte dobro a ne za svoj lični interes i koje bi on trebalo da predstavlja u okviru Vlade Srbije. Zahtevamo da se sankcionišu  “stručnjaci” koji neznaju šta im je posao! Od prvog potpredsednika Vlade Srbije je trebalo da čujemo da će se sankcionisati korupcija, aljkavost u projektovanju i da će ostati bez funkcija, bez posla, bez licenci, svi odgovorni za gomilu propusta na koridorima. Očekivali smo rešenje realizacije projekta na korist građana. Sve smo očekivali samo ne uvrede u svrhu pokrivanja „nestašluka“ ministara iz Vlade i neznanje njihovih „stručnjaka“!

Mi nismo politička koalicija gospodine Vučiću ali jesmo za dugoročna i kvalitetna rešenja!