Predlog zakona o energetskoj efikasnosti, koji Skupština treba da usvoji do kraja nedelje, obavezuje sve toplane da do 2015. godine pređu na naplatu grejanja po utrošku. Za taj posao Vlada najavljuje pomoć toplanama. Protekle sedmice počela je i četvrta faza obnove daljinskih sistema, koju Vlada sprovodi uz pomoć Nemačke. Očekuje se ušteda energije i do 30 odsto.

Grejenje po utrošku znači gazdovanje toplotnom energijom. Domaćinstva odlučuju šta će i koliko grejati i sami podešavaju temperaturu. Tako kontrolišu i svoje račune, koliko potroše, toliko plate.

4917674964ce2474fb7cd5396475772_orig

Četvrtina domaćinstava ima centralno grejanje iz toplana i plaća po kvadratnom metru stana, što je većini preskupo. Od 58 daljinskih sistema, samo u Subotici, Bečeju, Šapcu i Bačkoj Palanci obračunavaju grejanje po potrošnji, a još 20 toplana najavljuje da će taj način primenjivati od jeseni. Ostale imaju oko godinu i po da se pripreme.

“Shodno tome, gradska uprava mora doneti odluku da svi potrošači, odnosno korisnici grejanja u Valjevu plaćati po potrošnji. Što se tiče toplane, ona je spremna”, kaže Ivo Stojković, direktor Toplane u Valjevu.

Za naplatu po potrošnji neophodno je da se u zgradama ugrade merači i delitelji toplote, a u stanovima ventili na radijatorima. Za prosečan stan od 60 kvadrata ta investicija košta do 250 evra. Predviđeno je da domaćinstva ventile otplaćuju na rate, najmanje tri godine, kroz račune za grejanje. Toplane imaju podršku Vlade.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da će obezbediti toplanama, odnosno lokalnim samoupravama da nabave kalorimetre za svaku zgradu, kako bi praktično građani što manje bili opterećeni prelaskom merenja po utrošku.

Više na RTS-u