KURŠUMLIJA, 12. maja 2011. (Beta) – Italijanska kompanija Multienerdži najavili je danas da bi u selu Merdare kod Kuršumlije do septembra ove godine trebalo da izgradi prvu solarnu elektranu u Srbiji, u koju će biti uloženo oko pet miliona evra.

“Očekujemo da će solarna elektrana u Meradru biti gotova do septembra ove godine i to će biti prva elektrana te vrste u Srbiji. Takodje, planiramo da nam opština Kuršumlija bude sedište ubuduće, odakle ćemo obavljati i druge poslove i projektovati druge solarne elektrane”, rekao je prilikom posete lokaciji predstavnik kompanije Multienerdži Djovani Filpini.

Prema njegovim rečima, lokacija za gradnju je dobra, a kako je dodao u projekat će “ubuduće investirati zajedno sa još nekim finansijerima iz Italije”.

“Još smo u fazi dogovora sa predstavnicima Opštine Kuršumlija od koje očekujemo da obezbedi odgovarajuće dozvole, nakon čega ćemo u roku od 60 dana izgraditi solarnu elektranu”, kazao je Filpini.

Sa njim su bili predstavnici Opštine Kuršumilja i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Kako je dodao, sa predstavnicima Opštine se dogovorio da lokalne firme i preduzeća montiraju panele na solarnoj elektrani i obave druge poslove.

Predsednica Opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević kazala je da će solarna elektrana biti jedna od najvećih investicija u tom gradu, i novina za Srbiju.

“Pokušaćemo da ubrzamo procedure oko dobijanja lokacijskih dozvola. Realizacija ovog projekta će mnogo značiti za jednu ovako siromašnu i nerazvijenu opštinu jer će biti otvoreno dosta radnih mesta”, kazala je Jakovljević.

Planira se da solarna elektrana, od dva megavata u selu Merdare bude izgradjena na površini od 400 hektara, a godišnje će proizvoditi oko 2,5 miliona kilovatsati električne energije i biti pripojena na sistem EPS.