MONTEVIDEO – Urugvajski Donji dom parlamenta odobrio je kontroverzni zakon kojim se legalizuje marihuana, tako da bi prema tom zakonu vlada bila nadležna za proizvodnju i distribuciju marihuane.

Zakon, predstavljen u junu 2012. godine kao deo mera u borbi protiv nasilja, treba da bude sada razmotren u Senatu, prenele su svetske agencije.

Uruguay-Parliament-Legalize-Marijuana

Poslanik Sebastijan Sabini ističe da se predloženim zakonom ne promoviše konzumiranje marihuane, već da se ono samo reguliše.

Zakonom je predviđeno da korisnicima marihuane bude dozvoljeno da gaje do šest tih biljaka ili da do marihuane dođu preko kluba uzgajivača ili da kupe do 40 grama u apoteci.

Druga opcija bila bi, kako je istakao Sabini, da se korisnici marihuane ohrabre da je potraže na crnom tržištu i tamo možda dođu u kontakt sa supstancama štetnijim po zdravlje nego što je marihuana i koje izazivaju još veću zavisnost.

Prema sadašnjem urugvajskom zakonu, posedovanje marihuane za ličnu upotrebu je dozvoljeno, ali je na sudijama da odluče koja se količina uklapa u tu definiciju.

Više u Kuriru