On je u intervjuu agenciji Beta rekao da će Ministarstvo rudarstva učiniti sve da se “takav dobar razvojni projekat realizuje”.

“Reč je o projektu koji je završen. Završena su istraživanja i laboratorijske analize, overene su rezerve i prilično se odmaklo u razgovorima sa različitim kompanijama koje pokazuju interes za instaliranje svojih tehnologija”, rekao je on.

Ministar, međutim nije želeo da navodi dokle se stiglo sa tenderom za savetnika za pronalaženje strateškog partnera za eksploataciju uljnih škriljaca.

Bačević je kazao da će se u eksploataciji koristiti samo najnovije, “čiste” tehnolologije, jer će se tako dobiti veća količina nafte i maksimalno zaštiti životna sredina.

Bačević se zalaže i da i po novom zakonu o geološkim istraživanjima i rudarstvu rudna renta za naftu i gas ostane tri odsto, jer bi eventualno povećanje moglo da ima posledice na tumačenje sporazuma o isporuci gasa iz Ruske Federacije.

“Nisam za menjanje rudne rente za eksploataciju nafte i gasa, jer bi smo time poremetili dobre i kvalitetne odnose sa Ruskom Federacijom“, rekao je ministar.

Kako je kazao, povećanjem rudne rente “značajno bi se pogoršali uslovi poslovanja, odnosno eksploatacije” za rusku državnu kompaniju Gaspromnjeft, koja je većinski vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS) i prema međudržavnom sporazumu trenutno je povlašćena zbog investicija u modernizaciju NIS-a.

“Rudna renta za naftu i gas u Srbiji je najniža u Evropi, pretpostavljam i u svetu, ali ona nije takva zbog važećeg zakona, gde je njen iznos zapravo pet procenata, već zbog dugoročnog sporazuma Srbije i Ruske Federacije o isporuci gasa koji je na snazi”, kazao je on i dodao da će konačnu odluku o iznosu te rudne rente doneti Vlada Srbije.

Više na B92