Iako u Srbiji nema spornog mleka koje je povučeno iz Hrvatske, Crne Gore i zabranjen uvoz u Bosni i Hercegovini, poljoprivredna inspekcija u Srbiji uvela je vanrednu kontrolu, a iz udruženja potrošača upozoravaju da je neophodna opreznost prilikom kupovine mlečnih, ali i drugih namirnica.

Iz kompanije za proizvodnju i preradu mleka Somboled koja je saopštila da sporne proizvode – trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od pola litra i “Lagano jutro” sa 2,8 odsto mlečne masti od litar ne uvozi iz Hrvatske ukazuju da u proizvodnom pogonu u Somboru proizvode sveže mleko koristeći isključivo najkvalitetnije sirovo mleko sa domaćih farmi na teritoriji Srbije.

Proizvode redovno kontrolišu kompanije i nadležni organi po nacionalnom programu za praćenje rezidua u namirnicama životinjskog porekla, pa ne postoji nikakva opasnost za domaće potrošače, navodi se u saopštenju te kompanije.

312315_20100817blicoliver-bunicbeograddi002417855_f

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda Petar Bogosavljević ukazao je da je, ipak, neophodna opreznost prilikom kupovine namirnica.

On je najavio je da će to udruženje uputiti inicijativu ministarstvima poljoprivrede i zdravlja da se omogući nastavak programa uporednog ispitivanja i ocenjivanja kvaliteta namirnica i apelovao na potrošače da prilikom kupovine obrate pažnju na deklaraciju istaknutu na proizvodima.

Bogosavljević je, povodom informacija da na tržištu Srbije nije bilo mleka u kome je u Hrvatskoj nađen kancerogeni aflatoksin, rekao da “niko ne bi mogao izričito da tvrdi da takvih proizvoda nije bilo ili da ih neće biti na tržištu Srbije”.

– Sada je potrebna maksimalna budnost potrošača, ali i svih učesnika u lancu kada je u pitanju bezbednost i kvalitet hrane – rekao je Bogosavljević, navodeći da bi potrošaci trebalo da budu oprezniji prilikom kupovine, da obrate pažnju na deklaraciju na proizvodima, kao i da imaju u vidu da iza nepotpune deklaracije postoji potencijalni rizik po pitanju kvaliteta.

Stručnjaci ukazuju da se aflatoksin može pojavoti najčešće na kukuruzu i drugim kulturama koje se koriste kao stočna hrana i to uglavnom u predelima sa vlažnom klimom.

Više u Blicu