U Podgorici je danas otvorena eko zgrada Ujedinjenih nacija (UN), jedinstvena energetski efikasna i samoodrživa gradjevina u kojoj će biti smeštene sve agencije UN u Crnoj Gori.

ekozgrada1

Zgradu su otvorili zamenik generalnog sekretara UN Jan Elijason i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, koji su istakli značaj projekta čija je gradnja počela 2010. godine i u čiju je izgradnju crnogorska vlada uložila 3,5 miliona eura.

Zvaničnik UN je ocenio da je zgrada “napravljena na dva jaka oslonca”, na odredjenju Crne Gore da bude ekološka država i na “posvećenosti” UN da pomogne zemlji da “poboljša živote” njenih gradjana.

“Siguran sam da će zgrada poslužiti kao ključno mesto gde će se zajedno osmišljavati nove, kreativne ideje u mnogim oblastima izgradnje ove zemlje. Posebno smo zahvalni i zadovoljni što će sve organizacije UN moći da budu pod istim krovom”, naveo je on.

Jednospratna, takozvana “pametna zgrada”, objedinjuje energetski efikasnu, ekološku tehnologiju i moderan dizajn, što je, po oceni crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića, čini “jedinstvenom” u jugoistočnoj Evropi.

Izgradnju zgrade su, medjutim, pratile kontroverze da je zbog kašnjenja izgubljena austrijska donacija vredna 900 hiljada eura, a da je u poslu gradnje učestvovala firma Blaža Djukanovića, sina crnogorskog premijera Mila Djukanovića.

Prema pisanju nedeljnika “Monitor”, Blažo Djukanović je za nabavku i ugradnju fotonaponskih panela iz državne kase uzeo 820.000 eura, iako njegova firma nije ispunjavala uslove tendera.

Prvi tender za ugradnju fotonaponskih panela nije uspeo, dok je na drugom jedini ponudjač bila kompanija premijerovog sina, navodi nedeljnik.

Izvor: Zelena Srbija