U izveštajima se navodi da je polovina stanovništva ove zemlje ostalo bez struje zbog kvara na mrežama za prenos električne energije na severu i istoku zemlje.

Novo zamračenje usledilo je poslije jučerašnjeg haosa, kada je više od 300 miliona ljudi bilo bez struje punih osam časova.

To je bio najveći incident ne elektro-energetskoj mreži u poslednjih 10 godina. Kvarovi su izazvali poremećaje u 20 od 29 indijskih država, uključujući glavni grad Nju Delhi, gde je ometen rad metroa koji svakog dana preveze skoro dva miliona ljudi.

– Zbog nestanka električne energije pod zemljom su ostale stotine rudara u rudniku uglja u istočnoj državi Zapadni Bengal – saopštio je prvi ministar ove države Mamata Banerdži.

Više od 500 vozova, uključujući 300 putničkih vagona sa 300.000 ljudi, zaustavilo se na severu Indije. Međunarodni aerodrom u Nju Delhiju uključio je generatore struje i pomoćne sisteme i potpuno je funkcionalan.

Trgovača i industrijska komora Indije saopštila je da se “ukupna elektro-energetska situacija trenutno kreće ka katastrofi”.

Više u Blicu