Probajte da izbrojite do 421. Trebaće vam malo vremena, zar ne? A ako biste bojali do 421.000.000? To je već mnogo vremena. Na ovaj način želeli smo da vam predstavimo koliko je važna činjenica da je u poslednjih 30 godina sa evropskog kontinenta nestalo 421.000.000 ptica! I to nije sve! Trenutni tretman životne okoline i prirode je takav da će se ova brojka samo povećavati, a ptice nestajati sve većom brzinom…

Civilizacija nas je naterala da gradimo, širimo naselja, crpimo resurse planete, koji, priznaćete, ne pripadaju samo ljudskoj vrsti, već i životinjama. One su slabije, pa su prinuđene da se odriču svojih staništa i polako izumiru, nemoćne da se adaptiraju na novonastale uslove.

-Ovo je upozorenje od ptica čitave Evrope. Jasno je da je način na koji se upravlja životnom sredinom neodrživ za mnogo vrsta ptica. – rekao je Ričard Georgije iz Kraljevskog društva za zaštitu ptica koji je sudelovao u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Ekologija Leters.

-Očuvanje, ali i pravna zaštita ptica su od krucijalnog značaja u ovom trenutku. Na to se moramo foklusirati ukoliko želimo da prekinemo pad ove populacije.

Studija je pokazala da se oko 90% osipanja populacije dogodilo kod najčešćih vrsta ptica kao što su sive jarebice, žune(detlić), vrapci, čvorci i druge česte ptice.

Više na sajtu Životinje