ĆIĆEVAC – Opština Ćićevac odustaje od projekta koji predviđa izgradnju postrojenja za fizičko-hemijski tretman neorganskog tečnog otpada. Ovakva odluka doneta je nakon uvida u elaborat koji je Institut “Kirilo Savić” uradio za potrebe Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Sredinom januara oko 1.000 građana Ćićevca, Pojata i drugih mesta protestovalo je protiv izgradnje postrojenja, a pre desetak dana protesti su održani i u selu Drenovac u paraćinskoj opštini, koje se graniči sa opštinom Ćićevac.

– Uspeli smo da dođemo do elaborata koji je Institut „Kirilo Savić“ uradio za Ministarstvo životne sredine i tamo smo našli neke detalje o kojima nismo bili informisani prilikom prvobitnih razgovora. Elaboratom je predviđeno da po zatvaranju postrojenja deo otpada bude zakopan. Takođe, nije bilo reči ni o tretmanu cijanida koji se pominje o elaboratu. Pored toga, elaborat predviđa i privremeno skladištenje opasnih materija do njihovog transporta u inostranstvo ili na neku drugu lokaciju. Zbog svega mi ne možemo da prihvatimo da se takvo postrojenje gradi u našoj komuni – rekao nam je Dragan Čapkunović, predsednik Skupštine opštine Ćićevac.

Čapkunović je za 2. mart na inicijativu odborničke većine koju čine DS, SPO i DHSS zakazao sednicu Skupštine opštine Ćićevac na kojoj će biti stavljene van snage sve odluke i aktivnosti vezane za izgradnju postrojenja za fizičko-hemijski tretman neorganskog tečnog otpada.

Izvor: Blic