Već 15 godina unazad, Frank Kutka radi na sprečavanju krospolinacije GM kukuruza sa organskim i ostalim vrstama kukuruza. Kutka razvija sortu koju naziva „Organicready“ koja će moći da spreči krospolinaciju. „Potrebna nam je sorta kukuruza koju će organski poljoprivrednici moći da uzgajaju bez straha od GMO kontaminacije“, kaže Kutka, koji je u četvrtoj godini petogodišnjeg projekta koje finansira OrganicFarmingResearchFoundation.

Kutka se suočava sa velikim izazovom. Svake godine američki poljoprivrednici zaseju GM kukuruz na milionima hektara; 93 odsto od ovogodišnjeg roda je GMO. Svaka biljka proizvodi milione polenskih zrnaca koje vetar raznosi do drugih vrsta gde ih oprašuju. Problem je što GMO kukuruz može da prenese svoje modifikovane gene za vreme krospolinacije.

Kutkino istraživanje je fokusirano na osobine koje se prirodno pojavljuju u kukuruzu kokičaru i drevnoj vrsti teosintu koje otežavaju GMO polenu proboj do kukuruzne svilice i tako pokušava da se spreči krospolinacija.

Iako je projekat počeo 2011.godine, Kutka radi na istraživanju tih osobina još od 2001.godine kada je bio diplomac na Kornel Univerzitetu. On je novu sortu nazvao „OrganicReady“, kao igru reči zbog Monsantovog „RoundupReady“ GMO semena.

GMO je naravno zabranjen u organskoj proizvodnji, ali ne postoje regulative koje bi zaštitile poljoprivrednike od slučajne kontaminacije od polena GM kukuruza. Američki organski i poljoprivrednici koji ne seju GMO su pretrpeli finansijske gubitke kada je njihov kukuruz testiran i bio pozitivan na GM i, nakon toga, bio odbijen od kupaca.

OrganicReady kukuruz neće biti prva sorta kukuruza na tržištu koja blokira polen. Postoji hibrid pod nazivom PuraMaize koji se prodaje već tri godine. Testovi izvršeni na PuraMaize kukuruzu iz 2012. i 2013.godine su pokazali da je bio efektivan u smanjenju krospolinacije i kontaminacije od GM kukuruza. Uzorci su bili negativni na GMO na nivou od 0,05 procenta.

Izvor: HarvestPublicMedia