1.Zagađenje vazduha u Kini

Slika smoga na pekinškim ulicama je postala konstanta 2013.godine. U januaru, Peking je dostigao neverovatnih 755 na Indeksu kvaliteta vazduha, duplo više od vrednosti koju SZO smatra „opasnom“. Sa više zagađenih dana u 2013.godini nego u bilo kojoj od poslednjih pedeset godina, problem zagađenja Kine neće skoro biti zaboravljen. U avgustu je vlada objavila da smanjuje broj novih termoelektrana na ugalj i 275 milijardi dolara za investicije u poboljšanje kvaliteta vazduha.

2013-10-21T100413Z_995073011_GM1E9AL1E1V01_RTRMADP_3_CHINA-SMOG

2.SAD postaje najveći proizvođač nafte i gasa

U jednom od najvažnijih geopolitičkih zaokreta ove godine, od SAD se očekuje da prestigne Rusiju i Saudijsku Arabiju i postane svetski proizvođač broj jedan nafte i gasa. Predviđa se povećanje od 56% u proizvodnji prirodnog gasa do 2040.godine. Iako se prirodni gas nameće kao čistiji izvor energije, ova korist nestaje ako se ispušta metan za vreme njegove ekstrakcije i distribucije.

3.Obama je najavio klimatski akcioni plan

U june je predsednik SAD, Barak Obama, najavio sveobuhvatni klimatski akcioni plan – prvi njihov nacionalni plan koji je u vezi sa klimatskom promenom. U njemu se poziva na smanjenje zagađenja iz američkih termoelektrana. Taj sektor ima najviše potencijala za smanjenje emisija i ako se planirano i implementira, ta pravila će pomoći da SAD smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 17% od nivoa iz 2005.godine.

4.Ugalj u fokusu

Svetska banka, EBRD, i US Export Import banka su odlučile da zabrane finansiranje novih elektrana na ugalj. I pored takve politike, nižih cena gasa, zastarelih elektrana… ugalj se i dalje u svetu traži – i troši. SAD izvozi 120 miliona tona, a World Resources Institute procenjuje da je trenutno u svetu u opticaju oko 1200 novih predloga za termoelektrane na ugalj.

Dirty-Coal

5.Obnovljiva energija sa preprekama na putu

Iako smo u 2013. bili svedoci pada investicija u obnovljivu energiju, bilo je i nekih dobrih vesti. Solarne instalacije u SAD su prvi put prestigle Nemačku. Voren Bafet je najavio investiciju od jedne milijarde dolara u vetroturbine za vetropark u Ajovi. U Španiji je postavljena prva velika solarna instalacija bez subvencija, a Brazil takođe povećava proizvodnju energije od vetra sa ciljem da do 2021.godine dostigne 10% od ukupne proizvodnje energije. Da pomenemo i Srbiju, i mi smo dobili prvi solarni park u Kladovu, a NIS je počeo izgradnju prvog vetroparka u Srbiji.

Izvor: Huff post