10.Čovečja ribica

Ovaj vodozemac koji živi u najdubljim, najmračnijim pećinama Evrope (najviše u Sloveniji), nekada greškom nazivan „bebom zmaja“, jedno je od najbizarnijih životinja na svetu. Potpuno slepa i bez pigmenta, čovečja ribica živi u vanzemaljskom čulnom univerzumu. Iako slepa, može da uhvati hemijske i električne signale preko receptora koji se nalaze po čitavom telu, što je poprilično zgodno kada krene u potragu za malim beskičmenjacima kojima se hrani. Živi u vodi i ima mekanu, bledu kožu koja podseća na kožu veoma bledog čoveka, i otud joj naziv „čovečja ribica“. Postoji i druga podvrsta, crna čovečja ribica koja je podjednako interesantna ali manje čudna, jer ima oči i nije toliko bleda kao njena rođaka.

9.Oktopod pokrivač

Ne postoji nešto što je „normalan oktopod“. Ove izvanredne životinje izgledaju kao da su došle sa druge planete, uronile u okean i odlučile da tu i ostanu. Među mnogim čudnim karakteristikama oktopoda mogao bih da pomenem činjenice da imaju tri srca, otrovnu pljuvačku, skriveni kljun, mogućnost da menjaju boju i teksturu svoje kože sa neverovatnom lakoćom i brzinom (mnogo su bolji od kameleona) i „inteligentne ruke“ kojima izgleda da nije potrebno da konsultuju mozak da bi izvršile akcije.

A opet, postoje oktopodi koji su čudniji od ostalih. Oktopod pokrivač je jedan od njih; za početak, ženka je 40.000 puta teža od mužjaka! Mužjak je veliki samo 2.4 cm i vodi skoro planktonski život dok je ženka velika, spektakularna i preko 2m dugačka. Kada se oseti ugroženom, ženka raširi membrane između pipaka što je čini opasnijom i većom nego što jeste. Na kraju, interesantna činjenica je da je ovaj oktopod imun na otrov smrtonosne Man’O War meduze; kada se brani, pametni oktopod često otkine nekoliko pipaka ove meduze i koristi ih kao oružje.

8.Staklena žaba

Ono što ovu tropsku žabu čini nadrealnom je njena providna koža, koja je čini živom anatomskom lekcijom. Neki od unutrašnjih organa (srce, creva i jetra) su savršeno vidljivi kada je gledate odozdo.

7.Blobfish

Ova želatinozna riba iz velikih dubina ima lice koje samo majka može da voli. Može se naći u okeanima oko Australije i Tasmanije i tamo vodi pasivan život, hraneći se šta god joj je nadohvat. Nedostaju joj mišići koji krase ostale ribe i praktično ne troši uopšte energiju dok pliva zahvaljujući tome što joj je telo manje gustine od vode. Retko viđena živa, blobfish se često nađe u ribolovačkim mrežama. Duboko verujem da nije jestiva.

6.Pauk ubica

Ne brinite se, arahnofobi! Pauk ubica je samo 2mm dugačak i uprkos svom imenu i jezivom izgledu, potpuno je bezopasan za ljude. Njegov dugačak „vrat“ je evoluirao da bi podržao težinu impresivnih vilica, koje su naoružane otrovnim zubima i funkcionišu kao smrtonosna zamka za druge, male paukove koji su mu glavni izvor hrane.

5.Srebrna sekira

Kada se gleda spreda, riba srebrna sekira izgleda kao da nije odavde, a na neki način, ona i živi u drugačijem svetu od našeg. Ova riba živi na velikim dubinama u svim okeanima osim u najhladnijim oblastima i, poput čovečje ribice i blobfisha, provodi čitav život u potpunom mraku. Jedino svetlo koje ponekad zaigra pred njenim lepim očima je ono koje proizvode stvorenja morske dubine, uključujući i nju samu, uz pomoć specijalnih fotofora, tj. organa koji proizvode svetlost i koje služe za primamljivanje plena i bežanje od većih grabljivica. Iako izgleda strašno, srebrna sekira nije opasna jer je velika samo nekoliko centimetara.

4.Kosmata kraba

Takođe poznata po imenu „Jeti kraba“, ovaj ljuskar je prekriven nečim što, na prvi pogled, liči na krzno, ali je u pitanju gust pokrivač čekinja. Ove čekinje najverovatnije imaju ulogu filtera koji prečišćuje vodu u kojoj ovo stvorenje živi. To je veoma korisno kada je tvoje stanište smrtonosni hidrotermalni ispust koji konstantno izbacuje otrovne minerale u vodu. Jeti kraba je slepa i bezbojna i ceo život provede u mraku. Izgleda da priroda šalje svoje najčudnije kreacije na mesta gde ih čovek neće videti. Možda će tako duže opstati?

3.Morski zmaj

Ova riba, bliska morskom konjicu, preživljava tako što se pretvara da je plutajuća gomila morske trave. Pliva veoma sporo, što pojačava efekat, i pored toga peraje su mu providne i praktično nevidljive. Verujem da većina grabljivica čak nije ni svesna da morski zmaj postoji. Ova neverovatna mala bića imaju čudne reproduktivne navike; ženke izlegu jaja u telo mužjaka uz pomoć dugačke cevi, a mužjaci ih nose dok se mali zmajevi ne izlegu. Ova riba živi u južnim i zapadnim obalama Australije.

2.Satanski lisnorepi geko

Evolucija je načinila da ovaj gušter toliko liči na suvi list da ga grabljivice retko vide, a kamoli pojedu. Može se naći samo na Madagaskaru, gde deli šume sa ostalim fantastičnim gmizavcima. Hrani se insektima i uprkos svom paklenom imenu i zastrašujućim očima potpuno je bezopasan po ljude. Nažalost, ova vrsta je ugrožena zbog lova radi trgovine kućnim ljubimcima i uništavanjem njenog prirodnog staništa (Šume Madagaskara su smanjene za 90% i većina njegovih endemskih vrsta je ili nestalo ili je na ivici istrebljenja).

1.Hemeroplejns gusenica

Da, skromna gusenica je broj jedan na ovoj listi. To je remek delo prirode i iako su sve životinje čudesne, ova je jedna od onih koja uliva najviše strahopoštovanja. Veoma retko se viđa i može se naći samo u šumama Meksika i Centralne Amerike. Ovo malo stvorenje obično izgleda sasvim normalno, ali ako ga ugrozi neki grabljivac ono kreće u neverovatnu transformaciju; okači se svojim zadnjim nogama o granu i naduva prednji deo tela, sve dok ne izgleda kao mala zmija otrovnica spremna da ubrizga svoj smrtonosni otrov.

Ne samo da imitira trouglastu „glavu“, strašne oči i svetlucavu krljušt savršeno, već se pretvara da će da napadne neprijatelja (to je samo blef, jer gusenica nije otrovna ni opasna na bilo koji način). Naravno, mnogi potencijalni neprijatelji (uključujući i ljude) poveruju da se radi o zmiji i ostave je na miru. Kad odraste, ova gusenica se pretvara u krajnje dosadnog moljca koji nema nijednu osobinu iz svog detinjstva.

Izvor: Listverse

Dodatak na predlog čitalaca:

Turritopsis nutricula

Meduze obično uginu posle razmnožavanja, međutim turritopsis se vraća u seksualno nezreo stepen razvoja i sposobna je da se podmladi. Teoretski, ovaj ciklus može da se ponovi beskonačno mnogo puta, što je čini praktično – besmrtnom. Živeći usamljeno, ove meduze grabljivice žive aseksualno razvijajući se od stadijuma polipa do zrele jedinke, pa opet u krug. Biolozi pokušavaju da shvate mehanizam koji turritopsis koriste.