TOKIO, 10. maja 2011. (Beta-AP) – Japanski premijer Naoto Kan predstavio je danas novi plan razvoja energetskog sektora koji obuhvata povećanje snage nuklearnih elektrana za 30 odsto i promovisanje obnovljivih izvora energije.

Kan je na konferenciji za novinare rekao da Japan posle onoga što se dogodilo u nuklearnoj centrali u Fukušimi mora da uspostavi dugoročnu politiku u energetskom sektoru.

Premijer je podsetio da su nuklearno i fosilno gorivo do sada bili temelj japanske energetske politike, ali da sada tome treba pridodati i obnovljive izvore kao što su solarna energija, energija vetra i biomase.

“Obezbedićemo sigurnost nuklearnih generatora i učiniti napore za dalje promovisanje obnovljive energije”, rekao je Kan i podsetio da u primeni obnovljive energije Japan zaostaje za SAD i Evropom.

Japanski premijer najavio je da će počev od juna primati umanjenu platu, sve dok se ne reši kriza u vezi sa nuklearkom u Fukušimi.

Posle zemljotresa i cunamija, koji su 11. marta pogodili Japan, došlo je do ozbiljnog kvara na reaktorima u nuklearnoj elektrani u Fukušimi, koji je pretio da preraste u katastrofu. Zbog povećanog zračenja evakuisano oko 80.000 ljudi.

Stručnjaci procenju da će biti potrebno šest do devet meseci za potpuno hladjenje reaktora, što će omogućiti zatvaranje elektrane.