Editor's Rating

Mladi Tofer Vajt, osnivač neprofitne organizacije Rainforest Connection, osmislio je nov uređaj koji bi mogao da pomogne u očuvanju šuma. U pitanju je prerađeni smart telefon okružen recikliranim delovima solarnih panela čija je namena da se spreči nelegalna seča šuma. Svaki taj aparat će biti zakačen visoko na krošnjama stabala tropskih šuma i pokrivaće skoro tri kvadratna kilometra svojim jakim mikrofonima. Na taj način će prikupljati zvuke seče šume i automatski slati koordinate rendžerima koji će znati gde treba da intervenišu.

Rainforest Connection je odradio pilot projekat prošlog leta na Sumatri, a nedavno je završio Kickstarter kampanju koja je donela 167.000 dolara za nove projekte u Brazilu i Kongu. „Pre toga smo se potpuno samostalno finansirali“, kaže Vajt.

U Amazoniji, grupa je u partnerstvu sa NVO Equipe de Conservacao Amazonia and the Tembe people koji žive u rezervatu koji se prostire na 6000 kvadratnih kilometara na severu Brazila.

U ovom trenutku, telefoni mogu da raspoznaju zvuk motorne testere, ali se u organizaciji nadaju da će uskoro biti u mogućnosti da razlikuju zvuk motora kamiona koji kradu drvnu građu, pucnje i pozive uznemirenih životinja koji bi ukazivali na krivolov.

Solarni paneli su neophodni jer se, prema rečima Vajta, iznenađujuće malo sunčevih zraka probije kroz krošnje, pa je neophodno uhvatiti svu dostupnu energiju da bi telefoni radili.