Posle nešto duže pauze, u Nišu će ponovo biti organizovana TEDx konferencija, ovog puta u organizaciji lokalne BEST grupe iz Niša.

Verujemo da vam je poznat TED koncept, ali ipak ističemo da je to neprofitna organizacija posvećena idejama vrednim širenja. Sve je počelo davne 1984. kao godišnja konferencija koja okuplja neke od vodećih svetskih mislilaca i praktičara kako bi podelili svoje inovativne ideje vezane za tehnologiju, zabavu i dizajn – što su tri široke oblasti koje zajedno oblikuju našu budućnost. Program konferencije istovremeno obuhvata i bezbroj značajnih ideja iz najrazličitijih
disciplina.

U duhu ideja vrednih širenja, TED je pokrenuo TEDx – program lokalnih, nezavisno organizovanih događaja širom sveta, koji okupljaju ljude koji žele da dožive iskustvo TED-a, gde se okupljaju lokalni stručnjaci, mislioci, praktičari, umetnici… Tako je 2011. godine TEDx prvi put došao i u Niš, u sjajnoj organizaciji nekoliko mladih entuzijasta, a sada su se članovi BEST-a (Udruženje studenata tehnike Evrope) potrudili da dobiju licencu za organizovanje TEDxNiš konferencije.

Tijana Živić, predsednik udruženja i nosilac licence za organizovanje TEDx konferencije ističe da je vrlo ponosna na to što joj se ukazala prilika da organizuje ovaj svetski poznat događaj i da se nada da će to ovog puta postati tradicionalni događaj u Nišu.

Ovogodišnja TEDxNiš konferencija će se održati 12. oktobra 2013. godine. Program još uvek nije poznat, ali organizacioni tim vredno radi na kreiranju istog, tako da će uskoro na zvaničnom internet sajtu biti više informacija i svi zainteresovani za učešće na konferenciji će moći na vreme da se prijave.

Postanite_TEDx_govornik_00-01

„To što razlikuje TED govore od ostalih motivacionih govora je upravo vreme, fokus! Govornik na TEDx konferenciji na raspolaganju ima ukupno 18 minuta da publici predstavi svoju ideju. Zato govornik mora biti izuzetno spreman, kako bi za to vreme uspeo da prenese svoju ideju, da iskaže njenu suštinu i na taj način promeni svet. Pokrenuti milionsku publiku na akciju svojom idejom i pričom, navesti ih da promene svoj život i učine svet boljim mestom svakako nije lako, ali zato ovi govori odišu neverovatnom energijom!“, dodaje na kraju Tijana Živić i poziva sve da kroz vrlo jednostavnu online formu na internet sajtu www.tedxnis.rs predlože neku osobu za koju misle da bi bila dobar TEDx govornik i da poseduje ideje vredne širenja.