Svet će se suočiti sa „nepremostivom“ krizom vode za manje od tri decenije, tvrde naučnici, ukoliko se ne odustane od načina proizvodnje energije koji su veliki potrošači vode.

Sukob između potrebe za pijaćom vodom i sve veće potrošnje energije će dovesti do suša ukoliko se nešto ne preduzme uskoro, navodi se u izveštaju danskog Aarhus Univerziteta, Vermont Law school i CNA corporation.

pakistan

Za poslednjih sto godina, broj stanovnika u svetu se povećao tri puta a potrošnja vode šest puta – ako se trendovi nastave, do 2030. se može očekivati nesrazmera između potrošnje i vodenih zaliha u iznosu od 40%.

U većini država proizvodnja energije je najveći potrošač vode – čak veći i od poljoprivrede, kažu naučnici. 2005.godine je 41% od ukupno potrošene vode u SAD otišao na hlađenje termoelektrana. Samo vetroelektrane i solarne elektrane troše vrlo malo vode, te se u studiji navodi da bi „najžedniji“ izvori energije (ugalj i nuklearna energija) trebalo da se zamene efikasnijim metodama, naročito obnovljivim izvorima energije.

U studiji je uzet Teksas kao studija slučaja jer se za tu državu predviđa rast broja stanovnika sa 25 miliona na 55 miliona do 2050.godine, što će dodatno zaoštriti situaciju oko vode i energije. Ova država, koja je sklona sušama, dobija 33% svoje struje od uglja, 10% od nuklearne energije i 48% od prirodnog gasa. Za vreme 2011.godine, Teksas je doživeo najgoru sušu u svojoj istoriji. Jedan od glavnih razloga što nije bilo restrikcija struje tog leta su vetroelektrane. Najmanje 10% energetskih potreba tog leta je nadoknađivao vetar, a nekih dana je to dostizalo i 18% – što je vetroelektrane učinilo u tom trenutku bitnijim od ostalih izvora energije.

Kriza vode će nas naterati da ćemo „morati da se odlučimo gde ćemo je trošiti u budućnosti. Da li ćemo je koristiti za hlađenje elektrana ili za piće? Nećemo je imati za obe namene.“ Kaže Benjamin Sovacool, profesor društvenih nauka na Aarhus univerzitetu.

Izvor: Al Jazeera