NOVI SAD – Januarska Novosadska kritična masa održaće se u petak 30. januara pod sloganom “Podelimo puteve”. Okupljanje biciklista i biciklistkinja je u 17 časova u Limanskom parku.

Novosadska Kritična masa (Novi Sad Critical Mass) je mesečni događaj kojim se promoviše vožnja biciklom kao zabavan i zdrav način prevoza. Vožnja “CRITICAL MASS” se događa u preko 300 gradova širom planete i koliko je lokalni toliko je i globalni događaj, kaže se u pozivu.

U Novom Sadu Kritična masa je prvi put održana u aprilu 2012. godine, poslednjeg petka u pet u Limanskom parku. Skup je brojao između 150 i 200 prisutnih koji su se provozali ulicama grada izazivajući upitne poglede vozača i prolaznika. Trenutni rekord posećenosti je zabeležen na 30. Kritičnoj masi (avgust 2014. godine) sa oko 752 učesnika vožnje, bez starosnih i drugih ograničenja. Zabeleženo je da je do sada najmlađi učesnik imao svega 11 meseci.

Odlike novosadske Kritične mase su pre svega opuštenost, bezbednost, druželjubivost – kritična masa je društveni događaj koji povezuje ljude.

U toku vožnji mogu se razmenjivati vicevi, slušati muzika, neobavezno ćaskati sa drugim ljudima i slično. Kritična masa nije nekakva konkretna organizacija, u pitanju je pokret koji podržavaju svi učesnici na različite načine. Upravo iz tog razloga, svaki put je masovnija, kaže se u najavi.

Izvor: RTV