O Sahari se pričalo kao fabrici energije i mestu koje će jednog dana snabdevati Evropu strujom, i sa sličnim ciljem je formirana Desertec Fondacija koja pokušava da dobije podršku za međukontinentalnu mrežu. Solarna energija iz Severne Afrike bi tim putem stizala do evropskih domova gde postoji velika potražnja za čistom energijom. Međutim, troškovi za tu ideju se procenjuju na 400 milijardi evra a vreme potrebno za realizaciju projekta – najmanje decenija.

Svaki ozbiljan i ambiciozan projekat mora iza sebe da ima podršku ozbiljnih igrača, a nažalost ovaj je polako gubi. Prvo su Simens i Boš odustali od učešća u fondaciji „zbog ekonomske situacije“, da bi na sad i španska vlada odbila da odobri finansiranje izgradnje solarne elektrane u Maroku, što je bio jedan od prvih planiranih koraka Desertec fondacije. Naposletku, ni nestabilna politička situacija na severu Afrike ne doprinosi klimi u kojoj bi bilo opušteno uložiti milijarde evra u dugoročne infrastrukturne projekte.

Da li će se projekat ugasiti pre nego što je i započeo svoj život ili će krenuti u nešto izmenjenom izdanju, teško je prognozirati. Ako se u Evropi budu videli nagoveštaji ekonomskog oporavka možda se interesi opet fokusiraju na severnoafričko sunce.