Upravo kad nam se čini da nema šanse da izbegnemo globalno zagrevanje, Sunce nam nudi izlaz – doduše privremen. Prema istraživanju predstavljenom u Američkom astronomskom udruženju, sunce će izgleda uzeti produženi odmor pošto se završi sadašnji ciklus i tako pruži životu na Zemlji stabilan period pre nego što se globalno zagrevanje stvarno zahukta. Hladan period bi bio sličan «Malom ledenom dobu» koje je ohladilo planetu od 1645. do 1715.godine, kako kaže Los Angeles Times.

«Postoje dokazi da se sunce nalazi u takvim periodima otprilike 10-15% vremena, i mi možda ulazimo u još jedan», izjavio je jedan fizičar NASA-e. 2013.godine sunce završava sa pojačanim aktivnostima (i sa tekućim ciklusom) i normalno bi bilo očekivati ulazak u sledeći ciklus. Međutim, do njega možda neće tako skoro doći jer će sunce verovatno ući u tih period nalik na Malo ledeno doba.

 

Dok su neki naučnici oprezni u prihvatanju ovog predviđanja, činjenica da su tri odvojene studije predstavljene na sastanku Američkog astronomskog udruženja koje ukazuju na istu stvar daje veći kredibilitet teoriji nego što bi obično imala. Ukoliko uđemo u novo malo ledeno doba, naučnici nisu sigurni koliko bi ono moglo da potraje.