Kako je saopšteno, najviše strada bukova šuma u državnom posedu, a podneto je i nekoliko krivičnih prijava zbog neovlašćene seče drveća.

– Podneli smo prijave i protiv inspektora šumarstva Viktora Filipovskog i protiv odgovornih u zaštićenom području druge kategorije Eparhije vranjske. Ta prijava je još uvek u Tužilaštvu i ništa se ne dešava. Što je do nas mi smo sve uradili, a da glumimo policajce i zaustavljamo šumokradice, to ne možemo. Ukoliko se ovakav trend uništavanja prirode nastavi, za koju godinu nećemo imati šume u Pčinjskom okrugu – kaže Vasilev.

– Stara praksa se nastavlja, ali na žalost iz godine u godinu u sve većem obimu. Tako, sada imamo mnogo više šumokradica, a posledice su nesagledive. Najugroženije su šume na potezu od Bosilegrada, Vlasine do Surdulice, zatim planine Oblik i Goč, a od Vrtogoške planine više nema ništa. Opustošena je šuma do zadnjeg drveta, a nadležni ništa ne preduzimaju – kaže Rade Vasilev iz pokreta „Zelena mreža Srbije“.

On je dodao da je to udruženje podnelo nekoliko krivičnih prijava, a neke od njih su direktno protiv nadležnih koji bi trebalo da spreče bespravnu seču šuma.

Inače, cena kubnog metra ogrevnog drveta na ovom terenu kreće se u rasponu od 25 do 35 evra.

autor: Aleksandar Aca Stojković

Izvor: Zelena mreža Pčinjskog okruga