OD dugogodišnje želje braće Roberta i Josipa Grabarevića iz Subotice da se bave uličnom prodajom sladoleda ovog proleća nastalo je univerzalno ekološko vozilo koje pokreće i hladi pet solarnih panela.

Na simpatični crveni tricikl ugrađena je najsavremenija tehnologija za čuvanje ledene poslastice, kao što su senzorne slavine, radna ploča i sudopera od keroka, vitrina za devet vrsta sladoleda… Pomoću solarne energije mašina može da bude mobilna više od 15 sati i pređe do 40 kilometara, a da pritom sem sunca ne koristi nijedan drugi energent, te je tako ne samo ekološka, nego i ekonomski veoma isplativa.

– Želeo sam da počnem sa uličnom prodajom sladoleda – priča Robert Grabarević. – Brat i ja smo istraživali tržište i videli da ne postoje adekvatne vitrine, koje bi bile pokretne a pritom hladile i održavale jednu veoma zahtevnu namirnicu poput sladoleda.

Braća Grabarević, jedan po struci trgovac a drugi elektroinženjer, na projektu su radili tri godine. Uz pomoć stručnjaka iz jedanaest firmi ovog proleća dobili su prototip mašine u čiju izradu je uloženo više od 15.000 evra. Kada dogodine počne serijska proizvodnja, vozila će biti jeftinija.

Više u Novostima