Opasnost od domaćih komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila već od narednog proleća može da bude još veća, kada će zaražene ženke komaraca u Srbiji preneti virus na svoje potomstvo. Zato Veterinarski institut Kraljevo i Veterinarski fakultet u Beogradu pozivaju državu da pomogne u pravovremenom lociranju i suzbijanju legla zaraženih insekata.

– Pozvaćemo ministarstva zdravlja i poljoprivrede da nam pomognu u kontroli sliva Dunava i Save. Za sada smo potvrdili da zaraženih jedinki ima u beogradskom priobalju, a pretpostavljamo da je ista situacija i u ostatku zemlje. Nemoguće je da zaraženih komaraca ima u južnoj Mađarskoj i u Rumuniji, a da ih nema u Kladovu i Velikom Gradištu. Kako su ptice rezervoari virusa, cilj nam je da najpre otkrijemo staništa zaraženih ptica i da ta mesta dodatno zaprašujemo protiv komaraca – kaže profesor Veterinarskog fakulteta u Beogradu Milutin Đorđević.

Čim prođu topli dani, zaražene ženke će, objašnjava on, potražiti sklonište u podrumima i podstanicima toplana, gde će polagati jaja, a velika je verovatnoća da će zarazu preneti na potomstvo.

– Već sada planiramo niz preventivnih mera, među kojima su i tretmani protiv komaraca u podrumima zgrada kako bi zaražena jaja na vreme bila uništena. Nema mesta panici, ali treba biti oprezan. Građani koji dobiju visoku temperaturu, osete malaksalost i jaku glavobolju, treba odmah da posete lekara – dodaje on.

Više u Blicu